ANP

Jesse Klaver wil van GroenLinks een brede volkspartij maken. De nieuwe lijsttrekker zei op het partijcongres in Amersfoort dat GroenLinks de verbinding moet worden tussen "de moslimmoeder en de bouwvakvader, de onderwijzer en de hoogleraar."

De verwachtingen van de jonge Klaver, die volgende week dertig wordt, zijn hoog. Hij is ambitieus en lijkt veel mensen aan te spreken. Veel GroenLinksers denken dat de partij, die nu vier zetels in de Tweede Kamer heeft, door het 'Jesse-effect' bij de verkiezingen in maart 2017 zeker tien zetels zal winnen.

Jesse Klaver: klaar met de elite, tijd voor de samenleving

Klaver wil dat GroenLinks de grootste partij op links wordt en gaat deelnemen aan het volgende kabinet. In zijn eerste speech als lijsttrekker van GroenLinks zei hij dat hij niet inziet waarom dat niet zou kunnen.

Klaver zei dat hij zijn hele leven al hoort dat iets niet kan, toen hij op het vmbo zei dat hij wilde gaan studeren en toen hij als opvolger van Bram van Ojik meteen zei dat "we Nederland gaan veranderen". Hij haalde zijn opa aan, die altijd zei: "Niets is onmogelijk. Als je maar hard genoeg werkt, dan kan het wel."

Het komende jaar gaat Klaver proberen om de stem te worden "van al die teleurgestelde progressieve kiezers, die het nieuwe idealisme een kans willen geven."  Behalve op de huidige hoogopgeleide en volgens sommigen elitaire achterban wil hij onder anderen ook mikken op laagopgeleide jongeren en ouderen met een laag of middeninkomen.

Klaver (29) volgde in mei vorig jaar Van Ojik op als fractieleider. Hij is sinds 2010 Kamerlid. Eerder was hij onder meer voorzitter van CNV-Jongeren en van de jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS. 

Klaver positief over toekomst GroenLinks

STER reclame