Eliud Kipchoge
NOS Sport

Marathon Londen: altijd een bonte verzameling toplopers

Eliud Kipchoge, Wilson Kipsang, wereldrecordhouder Dennis Kimetto, olympisch kampioen Stephen Kiprotich en wereldkampioen Ghirmay Ghebreslassie en bij de vrouwen Tigist Tufa, Mary Keitany, Gladys Cherono, Florence Kiplagat, Aselefech Mergia en wereldkampioene Mare Dibaba: de marathon van Londen kent zondag een topbezetting. De vraag is of er dan ook automatisch een toptijd volgt?

"Londen is gewoon een officieus WK", zegt atletiekspecialist Léon Haan van de NOS. "Ze hebben eigenlijk altijd een topveld, hebben er ook het budget voor. Het is voor Londen een prestigezaak of de beste lopers aan de start te krijgen. Op een WK of Olympische Spelen zijn er maar drie lopers per land. In Londen starten nagenoeg alle toppers."

De Engelsen zelf hebben de race van zondag omgedoopt tot 'Return of the Champions'. Waar Berlijn altijd inzet op een wereldrecord, wil Londen zich profileren met zoveel mogelijk toplopers aan de start.

Eliud Kipchoge won de aansprekende marathon vorig jaar in 2.04.42, waarmee hij slechts 13 seconden boven het parcoursrecord van Wilson Kipsang bleef. Kipchoge heeft een indrukwekkende staat van dienst: hij won vijf van de zes marathons die hij heeft gelopen en bleef altijd onder de 2.05.30.

Kipsang, die 2.04.29 Londen in 2014 won, eindigde vorig jaar na een mooi duel op 5 seconden als tweede. Kipsang was ook een tijdje wereldrecordhouder met 2.03.23, tot hij werd afgelost door Dennis Kimetto, die in 2014 in Berlijn 2.02.57 liep. En Kimetto is er zondag ook bij.

Rentree Bekele

Kimetto is zondag ook van de partij. Net als de verrassende wereldkampioen van vorig jaar in Peking, de Ethiopiër Ghirmay Ghebreslassie.

Londen vormt zondag ook het decor van de rentree van Kenenisa Bekele. De Ethiopiër grossierde in het verleden op de baan in titels op de 5.000 en 10.000 meter en in het veldlopen, maar sinds zijn overstap naar de marathon in 2014 gaat het stukken minder.

De drievoudig olympisch kampioen op de 5.000 en 10.000 meter was de afgelopen anderhalf jaar vooral geblesseerd. Hij loopt in Londen pas zijn vierde marathon.

Mare Dibaba verovert in 2015 in Peking de wereldtitel op de marathon

Ook bij de vrouwen staat een topveld aan de start. Het wereldrecord van de Britse Paula Radcliffe, 2.15.25 uit 2003, is al jaren niet benaderd.

Wel staan in Londen de vijf atletes aan de start die een persoonlijk record van onder de 2 uur en 20 minuten hebben staan: de Keniaanse loopsters Mary Keitany (2.18.37), Gladys Cherono (2.19.25), Florence Kiplagat (2.19.44), Aselefech Mergia (2.19,31) en wereldkampioene Mare Dibaba (2.19.52). Aangevuld met de Ehtiopische winnares van vorig jaar, Tigist Tufa, ligt een spannende wedstrijd in het verschiet.

Eliud Kipchoge wint Londen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl