Sterke drank in de schappen
NOS Nieuws

Artsen zijn dronken patiënten zat en eisen strengere regels

Artsen op de spoedeisende hulp willen dat de verkoop van alcohol aan banden wordt gelegd. Eerstehulpafdelingen in binnensteden hebben zo veel overlast van dronken mensen, dat het personeel wil dat er actie wordt ondernomen.

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen vindt dat de verkoop van alcohol op één lijn moet komen met de verkoop van sigaretten. Zo moet drank niet meer gewoon tussen de andere artikelen in de supermarkt staan en er zou bijvoorbeeld een verplichte waarschuwing moeten komen op de etiketten. Ook pleit de vereniging voor een hogere belasting op alcohol en restricties bij het maken van reclame voor alcoholconsumptie.

Spoedposten zien al jaren een toename van agressie door drankmisbruik. De artsen willen het probleem nu 'aan de voorkant' aanpakken.

Ze kotsen en plassen in de wachtkamer en vallen andere patiënten lastig.

Voorzitter Crispijn van den Brand

Voorzitter Crispijn van den Brand wil hierover in gesprek met minister Schippers van Volksgezondheid. "Het moet minder normaal worden om alcohol te kopen. Nu kunnen mensen het tegelijk met de dagelijkse boodschappen inslaan en daar moet een einde aan komen."

Er zijn nu al regels op gebied van leeftijd, maar die gaan niet ver genoeg, zegt Van den Brand: "Het is goed dat er een leeftijdsgrens is, maar niet alleen jongeren hebben een probleem met alcohol".

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen telt 800 leden. Die werken verspreid over 90 procent van de spoedeisende hulpafdelingen in Nederland.

Van den Brand werkt zelf op een eerste hulpafdeling in Den Haag en hij kent het probleem van dichtbij. "We zien tijdens uitgaansavonden dat meer dan 50 procent of zelfs 70 procent van de patiënten dronken is. Ze kotsen en plassen in de wachtkamer, vallen andere patiënten lastig en kunnen agressief reageren op het personeel. Dat kan zo niet langer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl