NOS

In Tilburg rijden geen bussen. De chauffeurs hebben het werk neergelegd na een gewapende overval op een collega, gisteravond. Twee mannen bedreigden de chauffeur van Arriva en eisten geld, meldt Omroep Brabant. De chauffeurs willen niet langer rijden met geld in de bus.

De afgelopen tijd zijn buschauffeurs in Tilburg vaker overvallen, wat leidde tot onrust onder het personeel. De politie heeft drie jongens van 14 tot 16 jaar opgepakt die betrokken zouden zijn bij twee overvallen. Een van hen heeft bekend.

Busvervoerder Arriva ging vanmiddag in gesprek met de chauffeurs, maar dat heeft nog geen oplossing opgeleverd.

Woorvoerder van Arriva na het overleg met de chauffeurs

De staking heeft gevolgen voor het stads- en streekvervoer. "Wij begrijpen de emoties, maar wij vinden het neerleggen van het werk geen oplossing voor het probleem", zegt Arriva.

Volgens Omroep Brabant steunen de vakbonden FNV en CNV de chauffeurs. CNV-bestuurder Evert Jan van de Mheen: "Het is heel vervelend dat er nu mensen voor niks bij een bushalte staan te wachten. Maar ik begrijp de chauffeurs. Het is van de zotte dat je niet op een normale manier je werk kunt doen. Het kan je zomaar gebeuren dat er een paar gekken met een wapen je bus in stappen en dan ben je machteloos."

Volgens CNV moet er snel iets gebeuren. "We willen geen contant geld meer in de bus. Als dat niet meteen te regelen is, dan zijn er andere maatregelen nodig. We willen dan per direct beveiligers in de bus", aldus Van de Mheen. 

Ook in Almere, Apeldoorn en Amsterdam staakten chauffeurs de afgelopen tijd tegen het toegenomen geweld in de bus.

STER reclame