Veel Nepalezen wonen na de aardbevingen in primitieve hutjes

Wederopbouw Nepal verloopt traag door bureaucratie

Met het geld dat Nederlanders aan Giro555 hebben gegeven voor de slachtoffers van de aardbevingen in Nepal zijn tot nu toe 600.000 mensen geholpen. Het meeste geld is besteed aan de bouw van tijdelijke onderkomens, zegt de directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Van de 25 miljoen euro die is ingezameld, is nu twee derde besteed.

"Er is ook veel geld gegaan naar watervoorzieningen en sanitair", zei directeur De Vries van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal.

Internationale hulpverleners hebben veel kritiek op de trage besluitvorming van de Nepalese regering, ook al ligt er inmiddels een plan van aanpak. Volgens De Vries vormt die traagheid een groot obstakel voor de wederopbouw van het land. "We hadden na een jaar meer zekerheid willen hebben over hoe we mensen de komende tijd kunnen steunen bij de bouw van huizen. Dat is frustrerend."

Toerisme

Bij de aardbevingen in april en mei vorig jaar kwamen bijna 9000 mensen om het leven. Ongeveer een half miljoen huizen werden verwoest.

Een bijkomend probleem is dat de toeristenindustrie in Nepal is ingestort. "Dat is een nieuwe ramp", zei De Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Negen op de tien toeristen zijn weggebleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl