Ban Ki-moon en zijn echtgenote bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima
NOS Nieuws

Alle hens aan dek voor de Oranjes

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

Het was een ongekend drukke week voor het staatshoofd. Veel hoog bezoek, belangrijke openingen en prijsuitreikingen. Gelukkig voor Willem-Alexander staat hij er niet alleen voor. Hij kan een beroep doen op zijn vrouw, moeder, broer, schoonzus, oom en tante. Dat doet hij ook; het voorrecht van een koning die als staatshoofd ook hoofd van een 'familiebedrijf' is.

Het was alle hens aan dek voor de Oranjes. De komende weken is het vanwege Koningsdag, Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet veel anders.

Ban Ki-moon

Maandag waren Willem-Alexander, Máxima en Beatrix (de koninklijke 'A-selectie') bij het Koningsdagconcert in Zwolle dat op de avond voor Koningsdag op televisie te zien is. Dinsdag opende de koning in aanwezigheid van Ban Ki-moon in Den Haag het nieuwe gebouw van het Internationaal Strafhof. 's Avonds dineerden de koning en koningin met het echtpaar Ban.

Woensdag was Willem-Alexander, alweer met Ban Ki-moon en alweer in 'vredesstad' Den Haag, bij de viering van zeventig jaar Internationaal Gerechtshof.

En passant opende hij die dag ook nog even het nieuwe gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden en vierde hij 's avonds met vrienden en paleispersoneel alvast zijn verjaardag.

Four Freedoms Awards

Op dezelfde dag opende prinses Beatrix het Roosevelt Informatiecentrum in Oud-Vossemeer. Donderdag trad de koninklijke 'A-selectie' (mét Beatrix dus) aan in Middelburg. Daar was de uitreiking van de Four Freedoms Awards 2016 aan onder meer bondskanselier Angela Merkel.

Gisteren woonde het koningspaar een deel van de Koningsspelen in Amsterdam bij. Had het, zoals elk jaar, uitblinkers op de lunch en ontving het de Indonesische president Widodo.

World Press Photo

Vandaag is de officiële agenda van het koninklijk paar leeg en reikt de broer van het staatshoofd, prins Constantijn, de prijs voor de World Press Photo 2015 uit. Hij is beschermheer van die club. Zijn vrouw, prinses Laurentien, was deze week als Speciaal Gezant Geletterdheid van de UNESCO een paar dagen in Colombia.

'Inclusive finance'

Niet onvermeld mag blijven het aparte programma van de koningin, die volgens Time tot de honderd invloedrijkste mensen ter wereld hoort.

Máxima ondersteunt, zoals in haar taakomschrijving staat, "in de eerste plaats het staatshoofd bij het vervullen van zijn taken". Daarnaast heeft zij als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN haar eigen winkel. Ze staat op de bres voor inclusive finance. Máxima sprak erover met haar 'baas' Ban Ki-moon en met de Indonesische president Widodo.

Afgelopen woensdag opende de koningin in Amsterdam een symposium van de Europese organisatie OESO over financiële educatie. Gisteren voerde ze, ook in Amsterdam, het woord op een informele bijeenkomst van ministers van Financiën en centrale bankpresidenten uit de Europese Unie.

Afwezig

Opvallend afwezig bij de familiale hulptroepen van het staatshoofd deze week waren prinses Margriet, de 'hulpkoningin' van Beatrix, en haar man Pieter van Vollenhoven. Dat is geen Oranjevaandelvlucht. Zij zijn op 4 en 5 mei bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Aanstaande woensdag, Koningsdag, in Zwolle weer volop Oranjes: koning, koningin, vijf prinsen en acht prinsessen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl