Dodental aardbeving Ecuador stijgt naar 600

EPA

Het dodental na de aardbeving van een week geleden in Ecuador blijft oplopen. Volgens de autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land zijn ruim 600 mensen om het leven gekomen. Er zijn nog 130 vermisten. Bij de aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter raakten bijna 12.500 mensen gewond. 

In Ecuador zijn al meerdere naschokken geweest. De zwaarste was afgelopen woensdag. Toen werd een beving gemeten van 6,1 op de schaal van Richter. 

Het land heeft duizenden militairen en politieagenten naar de getroffen gebieden gestuurd. Sommige steden zijn veranderd in een puinhoop omdat gebouwen zijn ingestort. Veel mensen zijn dakloos geraakt.

Het is nu zaak dat noodhulp zo snel mogelijk ter plekke komt.

Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt dat internationale steun aan Ecuador onmisbaar is. "De naschokken van enkele dagen geleden hebben de ravage en de behoefte aan hulp alleen nog maar groter gemaakt."

"Het is nu zaak dat noodhulp zo snel mogelijk ter plekke komt", zegt Ploumen. "De spullen waar de meeste behoefte aan is, zijn al in de regio aanwezig. Dus die kunnen op korte termijn worden aangevoerd."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'De aardbeving heeft ons niet verslagen'

President Correa schat de kosten van de wederopbouw op 2,6 miljard euro. Dat geld heeft de Ecuadoraanse overheid niet. Daarom moeten rijke inwoners van Ecuador meebetalen aan de kosten van de aardbeving.

De bijdrage hangt af van de hoogte van het salaris en varieert van een dagloon tot een weekloon. Miljonairs moeten direct 0,9 procent van hun vermogen inleveren.

STER Reclame