Esther Stam beste 'Nederlandse' in Kazan

Judoka Esther Stam begon de tweede dag van de EK onder het motto: "maar eens zien waar het schip strandt". En dat bleek een heel eind verder in het toernooi.

Stam won zilver in de klasse tot zeventig kilogram doordat ze pas in de finale verloor van Gévrise Émane uit Frankrijk. "En dat terwijl ik nog wilde afzeggen, want ik voelde me helemaal niet lekker."

"Een geweldige mentale opsteker. Ook met het oog op Rio", vertelt een blije Stam. "Ik heb een vervelende tijd achter de rug. Veel blessures, waaronder een slepende nekhernia. Het is dat ik in de finale weer geblesseerd was, anders had er misschien nog wel meer ingezeten. Dit komt voor mij totaal onverwacht."

En dat terwijl ik nog wilde afzeggen, want ik voelde me helemaal niet lekker.

Esther Stam

Naar Georgië

Stam besloot bijna twee jaar geleden om het over een andere boeg te gooien. In de klasse tot zeventig kilo bleek de concurrentie van met name Kim Polling te groot. Omdat er bij de Olympische Spelen maar een deelnemer per land per gewichtsklasse mag worden ingeschreven, nam ze een radicale beslissing. 

Bij haar club Kenamju in Haarlem trainden een paar Georgiërs en zij wezen Stam op de kansen in Georgië. Stam ging het avontuur aan en komt sinds mei 2014 uit voor het Oostblokland.

Boost

Stam: "Alles zat mee vandaag. Ik maakte goede scores. Ik hoefde niet fysiek te judoën, anders was het misschien anders gelopen. Ik weet dat het judo in mij zit en dat kwam eruit. Dit is het bewijs dat ik ook van de toppers kan winnen. Echt, dit is een enorme boost."

Saillant detail is dat Kim Polling namens Nederland buiten de medailles viel. Stam: "Ja, da's een beetje raar. Vandaag was ik de beste 'Nederlandse'."

STER reclame