'Groen heeft de toekomst'

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank roept investeerders op om minder te investeren in vuile energie, zoals steenkool, en kansen te pakken door geld te steken in schone energie. Ook wil hij dat aan de uitstoot van CO2 door bedrijven een prijskaartje komt te hangen.

Knot besprak dit vandaag in een bijeenkomst van Europese ministers van Financiën en presidenten van centrale banken van andere Europese landen. Het is de eerste keer dat in dat verband hierover werd gesproken.

Kansen

Het is volgens Knot nodig dat grote investeerders nadenken over hun investeringen in duurzamere energie. Leningen aan bedrijven die veel CO2 uitstoten kunnen snel minder waard worden als de wereld overstapt op schonere energie.

Maar volgens hem levert de energietransitie ook kansen op voor banken, pensioenfondsen en andere investeerders. "Ik denk dat bedrijven die er eerder bij zijn, beter profiteren", zegt Knot.

Hij wil niet ingaan op de vraag in welke individuele bedrijven er beter wel of niet geïnvesteerd kan worden.

100.000 miljard

Zijn Britse collega Mark Carney waarschuwde eerder al dat door klimaatverandering de financiële stabiliteit wordt bedreigd. Energiebedrijven zullen met grote verliezen komen te zitten, omdat brandstoffen die wel op de balans staan niet worden opgepompt. 

De Amerikaanse zakenbank Citigroup berekende eerder dat om de nieuwe klimaatdoelstellingen te halen voor zo'n 100.000 miljard dollar aan kolen, gas en olie in de grond moet blijven.

De gevolgen blijven niet alleen beperkt tot energiebedrijven, als Shell, Exon en BP. Ook energie-intensieve sectoren, zoals transport en logistiek en de glas-en tuinbouwsector, zullen het merken zei Klaas Knot eerder.

STER reclame