Een gaswinningslocatie van de NAM bij het Groningse dorp 't Zandt
NOS Nieuws

Shell: minder gas, dan mogelijk minder huizen opknappen

Als de gaswinning verder wordt verlaagd, is er mogelijk niet genoeg geld om huizen in Groningen op te knappen en te versterken. Dat schrijft Shell in een brief aan Kamerleden die is ingezien door RTV Noord. Dinsdag bepaalde minister Kamp dat in Groningen niet meer dan 27 miljard kuub gas gewonnen mag worden.

Als de NAM, waarvan Shell voor vijftig procent eigenaar is, wordt geconfronteerd met nog lagere gasopbrengsten, "dreigt de economische basis onder het versterkingsplan van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders te worden weggehaald", staat in de brief. Daarnaast zou het verlagen van de gasproductie in Groningen potentieel zo'n honderd miljard euro aan nationaal inkomen vernietigen.

De brief is niet in goede aarde gevallen bij PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. "Het bedrijf is verantwoordelijk voor de schade die het heeft aangericht. Dit is belachelijk", zegt hij tegen RTV Noord. SP-Kamerlid Smaling is het met Nijboer eens: "Dit is te gek voor woorden. De arrogantie van Shell is ongekend."

In een reactie laat Shell weten dat met regelmaat wordt gesproken met allerlei partijen in de samenleving, ook met vertegenwoordigers van politieke partijen in aanloop naar verkiezingen. Op de agenda staan zaken die te maken hebben met de energiesector en dan gaat het "uiteraard ook over de rol van aardgas in het huidige en toekomstige Nederlandse energiesysteem". Shell zegt dat ook met Nijboer is gesproken.

VVD-Kamerlid Bosman bevestigt dat de politieke partijen door Shell zijn benaderd met een brief "als input voor de verkiezingsprogramma's". CDA-Kamerlid Mulder wijst op een motie, die door de hele Kamer is gesteund, dat de schaderegeling voor Groningers moet blijven bestaan. Daar houdt ook Groenlinks-Kamerlid Van Tongeren aan vast. Zij pleit voor een verplicht schadefonds. Van Tongeren zegt dat ook de NAM probeert Kamerleden te beïnvloeden.

In het winningsplan van de NAM staat dat het aantal huizen dat niet voldoet aan veiligheidsnormen kleiner is dan werd aangenomen. Volgens de NAM hoeven mogelijk maar honderd huizen te worden versterkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl