Premier Rutte vindt dat oud-politici recht hebben op een vangnet.
NOS Nieuws

Rutte wil wachtgeldregeling politici niet veranderen

Premier Rutte toont begrip voor oud-politici die gebruik maken van wachtgeld. Hij wijst erop dat volksvertegenwoordigers niet kunnen rekenen op andere zekerheden zoals de WW, arbeidscontracten en ontslagbescherming. "Ik ga daar niet zielig over doen, maar er zit een verschil tussen."

Rutte wil de regels voor wachtgeld voorlopig niet veranderen, zo zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. Hij benadrukt dat in 2010 de vergoeding al lager is geworden en dat er een sollicitatieplicht is ingesteld.

De premier noemt een verdere versobering geen prioriteit: "Je kunt er altijd opnieuw over praten. Het is alleen niet zo dat wij nu heel erg met dit onderwerp bezig zijn, gezien alle problemen waar wij mee kampen."

Pluche

De wachtgeldregeling werd in januari weer onderwerp van discussie toen D66-Kamerlid Wassila Hachchi onverwacht uit de Tweede Kamer vertrok om in de VS campagne te gaan voeren voor Hillary Clinton. Als vrijwilliger, zo bleek later. Vorige week liet Hachchi weten dat ze haar D66-lidmaatschap heeft opgegeven en op zoek is naar een vaste baan.

Volgens Rutte moet voorkomen worden dat Kamerleden weggaan en denken "ik heb toch lekker wachtgeld". Aan de andere kant denkt hij de wachtgeldregeling het makkelijker maakt om op te stappen. "Je wilt ook voorkomen dat mensen op het pluche blijven plakken als dat echt niet meer gaat".

Rutte: "Voor politici geldt geen ontslagbescherming"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl