De laatste schooldag voor de examens beginnen, staat bekend om het uithalen van grappen en grollen. Op sommige middelbare scholen liep dat uit de hand.

Haren

Zo werd de examenstunt op een middelbare school in Haren afgelast omdat leerlingen vernielingen hadden aangericht en lessen hadden verstoord.

De stunt voor eindexamenkandidaten op het Maartenscollege zou om elf uur beginnen, maar al voor die tijd liep het uit de hand. Op de wc werden kranen opengezet en prullenbakken omgegooid. Ook lag overal toiletpapier. Er waren zo'n dertig mensen nodig om alles op te ruimen, schrijft RTV Noord.

Na overleg is besloten de examenstunt niet door te laten gaan. Het is niet bekend of er maatregelen worden getroffen tegen de betrokken leerlingen.

Alphen aan den Rijn

De politie van Alphen aan den Rijn werd gebeld omdat mensen een jongen met een wapen hadden gezien. Het wapen bleek echt, maar was buiten werking gesteld. De politieagenten vermoedden al dat het om een stunt ging en trokken bij de aanhouding zelf dan ook geen wapen. 

Het wapen is in beslag genomen. De 19-jarige scholier moet zich later op het politiebureau melden. Hij krijgt proces-verbaal voor verboden wapenbezit.

Lelystad

In Lelystad stormde een groep leerlingen met bivakmutsen de aula binnen. Ze gooiden rookbommen en renden weer hard weg. Door de rook ging het brandalarm af, waarop de school korte tijd is ontruimd. 

Sommige scholieren waren bang dat het om een aanslag ging en ook de brandweer rukte uit vanwege het alarm.

De school, De Rietlanden, doet aangifte tegen enkele leerlingen.

Breda

Bij de eindexamenstunt van het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda waren leerlingen vergeten de benodigde vergunningen aan te vragen. Een omwonende belde de politie vanwege een verkeerd geparkeerde bus. Daarmee wilden de feestvierende examenkandidaten in de grote pauze naar school,  om de andere scholieren te verrassen met muziek, dans, slingers en meel. 

Uiteindelijk gingen de leerlingen zonder bus naar school, ook al had de schoolleiding aangegeven dat er dit jaar geen examenstunt was toegestaan. Vorig jaar was feest op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum flink uit de hand gelopen.

Nijmegen

Maar het kan ook anders. In Nijmegen hadden de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium een groot feest voor ogen. Er was 15.000 euro ingezameld en daarvoor kon onder meer een helikopter boven de school vliegen, waaruit 30.000 bloemen werden gestrooid. Verder is het ingezameld geld besteed aan een dansvoorstelling, een lunch voor de leraren en een feestavond.

Op de meeste andere scholen verliep het vooral feestelijk, blijkt uit foto's en video's die we binnenkregen na een oproep bij NOSkort op Instagram.

STER reclame