Paleis Noordeinde
NOS Nieuws

Kijken in het kantoor van de koning, het kan deze zomer

Het kan niet missen, bij een wandeling langs de iconen van de Haagse binnenstad kom je bijna zeker langs Paleis Noordeinde. Binnenkort hoeft dat hier niet bij te blijven, want het werkadres van koning Willem-Alexander is vanaf eind juli vier zaterdagen open voor het publiek. Volgens Flip Maarschalkerweerd, directeur koninklijke verzamelingen, leeft de wens bij veel mensen om eens achter de paleisdeuren te mogen kijken.

Rondleiding in paleis Noordeinde kan deze zomer

Noordeinde is de afgelopen jaren voor 8 miljoen euro gerenoveerd. Het H-vormige gebouw dateert uit de zestiende eeuw en is bijna al die tijd door het koningshuis in gebruik geweest. Het was dan ook vaak het middelpunt van belangrijke gebeurtenissen.

  • ANP
    De gouden koets vertrekt ieder jaar op Prinsjesdag vanaf het paleis
  • Remco Groeneweg / Flickr / CC 3.0
    Paleis Noordeinde in de winter
  • ANP
    De klassieke balkonscène op prinsjesdag vanaf Paleis Noordeinde
  • ANP
    Op het hek voor het paleis staat onder het Nederlandse wapen: Je maintiendrai
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen afgelopen dinsdag nog VN-leider Ban Ki-Moon en zijn vrouw in Paleis Noordeinde
  • ANP
    De Koninklijke Stallen

Zo was het paleis vaak het vertrekpunt bij de uitvaart van leden van het koninklijk huis. De laatste keer dat publiek in het paleis werd toegelaten was in 2004, toen prins Bernhard hier lag opgebaard.

Ook kennen we het paleis van de beelden tijdens kabinetsformaties, als politici en adviseurs de koning bezoeken.

Overgrootmoeder

De eerste bewoner was Louise de Coligny, de laatste vrouw van Willem van Oranje. Later was het paleis onder meer het woonhuis van de stadhouders. Na de Franse tijd wordt Noordeinde het winterverblijf van de koning Willem I en van zijn opvolgers Willem II (die er nauwelijks komt) en Willem III.

In 1880 wordt koningin Wilhelmina in het paleis geboren, de overgrootmoeder van Willem-Alexander. Wilhelmina gaat als ze koningin is in Paleis het Loo in Apeldoorn wonen, Noordeinde doet dienst als haar Haagse residentie.

Oranjezaal

In 1948 wordt het gebouw getroffen door een brand. Ook koningin Juliana en prins Bernhard gaan niet in Den Haag wonen, maar in Paleis Soestdijk. De residentie in Den Haag raakt daarmee een beetje in onbruik.

Na een restauratie in 1984 neem koningin Beatrix Noordeinde weer in gebruik, nu als werkpaleis. Als haar zoon Willem-Alexander haar in 2013 opvolgt, houdt het gebouw deze functie.

Eind vorig jaar was ook de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch enige tijd open voor publiek. Daar kwamen 50.000 bezoekers op af.

Het paleis is op 23 juli voor het eerst te bezichtigen en daarna op de eerste drie zaterdagen in augustus. Ook worden de Koninklijke Stallen, die naast het paleis staan, voor het publiek geopend. Op 26 juli voor het eerst en in de vier weken daarna vier dagen per week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl