Meer controles op Schiphol vanwege kindontvoeringen

time icon
ANP

Vorig jaar werden 171 kinderen door hun vader of moeder naar het buitenland ontvoerd; een record. Met de meivakantie voor de boeg is de marechaussee daarom extra alert op ouders die alleen met minderjarige kinderen reizen. Als alleenreizende ouder met een kind kom je niet zomaar door de paspoortcontrole.

Alleenreizende ouders met een kind worden eruit gepikt en krijgen wat extra vragen, zegt Jorrit Greydanus, plaatsvervangend commandant van de grensbewaking op Schiphol.

Ook twee-oudergezinnen met kinderen jonger dan 16 kunnen worden gecontroleerd. "Bij gezinnen willen wij weten of de mensen die ouderlijk gezag over de kinderen hebben aanwezig zijn. Zijn die er niet, dan willen we weten of de kinderen toestemming hebben voor het uitreizen." Volgens hem is dat allemaal om te voorkomen dat er kinderen ontvoerd worden. "Maar we willen ook voorkomen dat kinderen zich onttrekken aan het ouderlijk gezag."

Zo'n onderzoek kan zeker 20 tot 30 minuten in beslag nemen. Bij lastige situaties nog langer.

Jorrit Greydanus, plaatsvervangend commandant grensbewaking Schiphol

Volgens Greydanus worden er dagelijks buiten de vakantieperiode om tientallen mensen per dag ondervraagd. In de vakantie stijgt dat aantal fors, zegt hij. "Die mensen nemen we mee naar kantoor om extra vragen te stellen. Eventueel bellen we de andere ouder, als die er niet is." De marechaussee kan ook het gezagsregister raadplegen, waarin staat wie het ouderlijk gezag over de kinderen heeft.

De extra controle kan leiden tot vertraging. "Zo'n onderzoek kan zeker 20 tot 30 minuten in beslag nemen. Bij lastige situaties nog langer." Greydanus benadrukt dat mensen daardoor hun vlucht kunnen missen. 

Vandaag werd duidelijk dat er 85 marechaussees op Schiphol bij komen en nog eens vijftig extra marechaussees tijdens de drukke vakantieperiodes. Daarmee moeten de wachtrijen bij de paspoortcontrole beperkt worden.

STER Reclame