Rutte: totale onzin dat Erdogan ons in de tang heeft

Premier Rutte vindt dat de afspraken met Turkije over de vluchtelingencrisis nooit tot concessies mogen leiden over de Nederlandse kernwaarden. Hij zei dat na afloop van de ministerraad naar aanleiding van vragen over de protesten van het kabinet tegen de oproep van het Turkse consulaat om klachten over beledigingen aan het adres van president Erdogan te melden. 

Volgens de premier is het "echt totale onzin" om te denken dat Erdogan Nederland in de tang heeft door de vluchtelingendeal. "Dat heeft er niets mee te maken. Als we alleen afspraken kunnen maken met landen die precies voldoen aan onze hoge standaarden wordt het erg rustig."

Heel stil

De premier benadrukte nog eens het belang van de vrijheid van meningsuiting. Turken in Nederland moeten volgens hem niet bang hoeven zijn of ze nog wel naar Turkije kunnen omdat ze wel eens iets lelijks over president Erdogan hebben gezegd. "Als alle Nederlanders die iets lelijks over mij zeggen niet meer terug naar Nederland kunnen, wordt het hier heel stil."

De Nederlandse ambassadeur in Ankara heeft vanochtend bij de Turken tegen de oproep van het consulaat geprotesteerd. Rutte wilde niet zeggen hoe dat gesprek is verlopen. Hij vindt het wel belangrijk dat het consulaat de oorspronkelijke oproep aan Turken in Nederland heeft ingetrokken. Volgens het consulaat was het een misverstand en was de oproep niet bedoeld voor individuen, maar voor organisaties. Rutte blijft het belangrijk vinden om te benadrukken dat dit geen juiste ontwikkeling is. 

Proof of the pudding

Rutte zei niet te kunnen zeggen of nu de kou uit de lucht is. Volgens hem gaat het erom of dit zich nog een keer herhaalt. "Als blijkt dat de Turken daadwerkelijk de oproep helemaal terugtrekken en er geen sprake is van kliklijnen of van andere zaken die in strijd zijn met onze manier van leven, dan is dit uit de wereld. The proof of the pudding is in the eating."

Rutte wil geen commentaar leveren op Nederlandse cabaretiers die Erdogan bewust beledigen. "Iedereen mag zeggen wat hij wil en er zijn grenzen in de wet. Mensen die zich beledigd voelen, kunnen naar de rechter."

Rutte: geen concessies aan kernwaarden

STER reclame