NOS Voetbal

Nieuwe ADO-directeur heeft het nummer van Wang wel

Nieuwe ADO-directeur wil vooral rust in Den Haag

Mattijs Manders, de nieuwe directeur van ADO Den Haag, stelt de sportieve ambities weer naar boven bij. In zijn ogen staat de club "structureel te laag op de ranglijst". Hij heeft goede hoop dat hij met een goed plan alsnog de beloofde 1,7 miljoen euro los kan krijgen die de Chinese eigenaar Wang Hui tot nu toe op zak heeft gehouden.

Manders benadrukte tijdens een persconferentie vanmorgen dat hij nog geen gedetailleerd inzicht heeft in de financiële situatie van de club. Hij benadrukte wel dat ADO in 2011, toen hij ook korte tijd directeur was, Europees voetbal haalde. "En dat was met een budget van zo'n 14,5 miljoen per jaar, waar het op dit moment 16 miljoen is. Laten we proberen weer in die sferen terug te komen en minder te praten over randverschijnselen."

"Gedoe"

De opvolger van Jan Willem Wigt, die dinsdag door Wang de laan werd uitgestuurd, zegt in zijn functie als interim-directeur in de eerste plaats rust en duidelijkheid te willen brengen. ADO is in zijn ogen een club met grote mogelijkheden waar "steeds veel te veel gedoe is".

Het afgelopen half jaar ruziede Wigt openlijk met Wang, die volgens de clubleiding zijn beloften niet nakwam. Wigt zei de eigenaar zelfs op geen enkele manier te kunnen bereiken. Begin deze maand maakte Wangs bedrijf United Vansen alsnog twee miljoen euro over, maar dat was 1,7 miljoen minder dan beloofd.

Wigt zei geen idee te hebben of dat ontbrekende geld nog zou komen. ADO moet volgens hem bezuinigen. Dat betekende onder meer, aldus Wigt, dat de vijfde plaats in de eredivisie die Wang had beloofd definitief uit zicht was.

"Niet klaargestoomd"

Manders typeerde de afgelopen periode als een van misverstanden en miscommunicatie. "Nederlanders zijn bot en zeggen alles wat ze denken. Dat werkt in China anders."

United Vanssen nodigde hem recent uit om in China zijn visie op de problemen bij ADO Den Haag te geven. "Dat is iets anders dan klaargestoomd worden voor deze baan, maar ik heb wel het telefoonnummer van meneer Wang, ja. Al weet je nooit honderd procent zeker dat hij opneemt natuurlijk. Op dit moment is dat wel zo. Ik dans niet naar zijn pijpen, ik ben verantwoording verschuldigd als directeur aan de aandeelhouders en de complete Raad van Commissarissen."

Manders is aangesteld voor een periode van drie maanden. Maar hij maakte duidelijk dat hij openstaat voor een definitief directeurschap. "Ik voel me hier thuis en ik geloof in de missie en de kansen van deze club." Zijn eerste missie: "De cijfers op een rij krijgen en trainer Henk Fraser duidelijkheid geven voor volgend seizoen."

Supporters

Daarnaast heeft Manders gisteren voor aanvang van ADO-AZ ook al met boze supporters gesproken. De afgelopen week roerden die zich onder andere in de omgeving van het Haagse hotel Des Indes, waar zij Wang vermoedden.

Manders: "Ik heb de supporters gevraagd om boos op mij te worden als het onverhoopt niet goed mocht gaan en niet op meneer Wang. Ik heb ook gevraagd om rustig aan te doen met de spandoeken, omdat het niemand helpt als je daarin te ver gaat. Daar hebben ze gelukkig naar geluisterd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl