ANP
NOS Sport

Hendriks ziet levende vis als bewijs voor Rio's vooruitgang

De waterkwaliteit in de baai van Rio de Janeiro baart al sinds de toewijzing van de Olympische Spelen zorgen. Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse equipe, is in Rio en wilde weleens met eigen ogen zien hoe het met de waterkwaliteit gesteld is. Zijn conclusie: we zijn er nog niet, maar vier maanden voor de Spelen is er wel sprake van een structurele verbetering.

In de baai van Rio liggen voor de Nederlanders wellicht een paar medailles voor het oprapen, maar de afgelopen maanden werden er vooral koelkasten, dode dieren en plastic uit het water gevist. In december liet surfer Dorian van Rijsselberghe nog weten dat het water nog steeds "walgelijk, vies en gevaarlijk" was.

Chef de mission Hendriks test waterkwaliteit in Rio

Probleem van Rio is dat een groot gedeelte van de metropool met dertien miljoen inwoners niet op riolering is aangesloten. Vanuit de favela's stromen grote hoeveelheden ongezuiverd rioolwater de baai in. De alarmbellen gaan al een tijdje af, maar de Braziliaanse autoriteiten hebben tot nu toe grote moeite gehad het probleem te beteugelen.

"Er was afgesproken dat de vervuilingsbron van de haven, een uitstroom van rotzooi uit de stad, eind maart afgesloten zou zijn", aldus Hendriks. "Dat zou eerst november vorig jaar zijn. We komen dicht bij de Spelen, dus op een gegeven moment moet die deadline wel worden gehaald. Het gaat om een grote vervuilingsbron van water waar de sporters mee in contact zijn."

Zeiler Henrique Haddad: afval in water kán afremmen

Vorige week werd in Rio het rioleringssysteem rondom Marina da Glória in werking gesteld, de thuishaven van de zeilers in augustus. Daarmee zou een einde moeten komen aan de ernstige vervuiling van het water. Chef de mission Hendriks ging hoogstpersoonlijk op onderzoek uit. Hij trof in het water nog altijd uitwerpselen en dode vis aan. "We hebben zelf kunnen zien dat het niet klaar is."

'Het was echt niet te harden hier'

Toch is Hendriks optimistisch: "We moeten het doen op basis van de echte feiten, de metingen. We zien echt een structurele verbetering in de waterkwaliteit. Er drijft minder rotzooi en het ruikt niet zo slecht meer. Het was namelijk echt niet te harden hier. En er is weer veel vis, lévende vis, te zien."

Ook Van Rijsselberghe liet weten enige vooruitgang te zien, maar heel enthousiast is de surfer nog niet. "Je ziet de olie drijven en ook plastic ligt er nog genoeg. Maar de grote attributen zijn eruit. Geen koelkasten meer, geen stoelen en tafels. Maar het is nog steeds vies."

Kwaliteit olympisch water in Rio wordt beter

IOC-voorzitter Thomas Bach beloofde gisteren nog eens dat het water tijdens de Spelen schoon genoeg zal zijn om verantwoord te kunnen sporten. En ook Hendriks is positief gestemd over de gezondheid van de sporters.

"We hebben met de zeilers een nauwkeurig preventieprotocol afgesproken over hoe je besmetting kan voorkomen. De afgelopen vier jaar hebben we hier nog geen enkele ernstige besmetting gehad. Dat zegt wel iets. En we weten dat de kwaliteit verbetert. Dus in die zin denk ik dat het acceptabel is en dat het een omgeving is waarin gepresteerd kan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl