'Dank Franciscus, dat u onze zoon een toekomst geeft'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

"Bedankt. Bedankt. Bedankt."

Nour Essa en haar man Hasan Zaheda werden er door overvallen. Het Syrische vluchtelingenpaar was op Lesbos toen paus Franciscus er op bezoek kwam. Plotseling stond er een vrouw voor hen die zei namens de paus te spreken. 

"Ze vroeg ons: wil je morgen naar Italië? Je gaat met hetzelfde vliegtuig als de paus. We wisten eerst niet waarover ze het hadden", vertelt Essa die inmiddels in Rome zit. 

Vorige week vrijdag nam paus Franciscus drie gezinnen mee naar Rome na zijn bezoek aan de vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Essa en Zaheda en hun tweejarige zoontje Riad bevonden zich onder de gelukkigen.

Ik zou graag tegen hem zeggen: dank, dank, dank u

Nour Essa

"We waren geschokt", vertelt Essa in de tuin van de parochie Sint-Egidius-gemeenschap in Rome. De vrouw die namens de paus sprak zei dat ze direct antwoord moesten geven. "We hebben ja gezegd." 

En dus zaten ze achttien uur later in het pauselijke vliegtuig. Dat was eigenlijk niet het doel van de vlucht uit Syrië, want Nour was liever naar Frankrijk gegaan, waar ze vrienden heeft. 

Nu moeten ze in Rome eerst Italiaans leren voordat ze aan het werk kunnen. Vooralsnog zijn ze bereid alles aan te nemen en daarna pas te gaan kijken naar een baan in hun eigen vakgebied. Essa was microbioloog en Zaheda tuinontwerper.

Nour Essa, Hasan Zaheda en hun tweejarig zoontje Riad in Rome RTR

Essa en Zaheda woonden op 35 kilometer van Damascus. Ze besloten te vertrekken nadat hun huis was verwoest in de strijd tussen de troepen van president Assad en het Vrije Syrische Leger. 

Essa dankt de paus dat haar vlucht zo goed is afgelopen. "Ik zou graag tegen hem zeggen: dank, dank, dank u wel voor de redding. Dank voor het bieden van deze kans. Dank dat u het leven van mijn zoon heeft veranderd. Dank dat u hem een mooie toekomst geeft. U bent een aardige man. We waarderen al uw gebeden voor de vluchtelingen. U bent beter dan de Arabische leiders of onze religieuze leiders."

STER Reclame