Minister-president van Turkije, Ahmet Davutoglu, voorzitter van de Europese raad, Donald Tusk (M) en voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker ANP

'Turken halen helft van de EU-criteria visumvrij reizen'

tijd van publicatie

Turkije voldoet anderhalve week voor het verstrijken van de deadline aan 35 van de 72 voorwaarden die de Europese Unie heeft gesteld aan het visumvrij reizen. Dat heeft directeur Marta Cygan van de afdeling migratie van de commissie tegen leden van het Europees Parlement gezegd.

Turkije had vrij reizen voor Turken door de landen van de EU geëist, als onderdeel van het akkoord over het vluchtelingenvraagstuk. De deadline om aan alle criteria te voldoen verloopt op 30 april.

Paspoort

Een van de voorwaarden waar de Turken nog niet aan voldoen is het invoeren van een niet te vervalsen biomedische paspoort.  Ook moeten ze hun arbeidsmarkt openstellen voor niet-Syrische vluchtelingen. En een onafhankelijk orgaan invoeren dat misbruik van de wet door de overheid in de gaten gaat houden

Commissie-voorzitter Juncker zei deze week nog dat er geen water bij de wijn wordt gedaan, als de Turken vanaf juni visumvrij willen reizen. Een EU-woordvoerder stelt dat Turkije de afgelopen tijd hard heeft gewerkt om alle hervormingen door te voeren. 

Oversteek

Hoewel het aantal vluchtelingen dat de oversteek waagt van Turkije naar Griekenland fors is afgenomen, blijft de inzet van NAVO-schepen in de Egeïsche zee noodzakelijk. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg gezegd. Het bondgenootschap vaart met zes schepen in het gebied.

"Het terugdringen van het aantal vluchtelingen bevestigt we resultaat hebben, maar het is nog te vroeg om te stoppen." Als de schepen vertrekken, komen de smokkelaars terug, verwacht hij.  

STER reclame