'Werkdruk politie hoger dan ooit'

Politie heeft het drukker dan ooit. ANP

De werkdruk bij de politie is hoger dan ooit en bureaucratie kost agenten veel te veel tijd. Dat zegt politievakbond ACP.

Korpschef Erik Akerboom stelde bij zijn aantreden in maart al dat het "piept en kraakt" bij de politie. Dat beeld wordt bevestigd door een enquête, die de ACP hield onder 1400 leden.

Van de ondervraagde politiemensen ervaart 83 procent een hoge werkdruk. Verder vindt 88 procent van de deelnemers dat de administratieve druk de laatste jaren alleen maar is toegenomen. Het was juist de bedoeling dat de politie minder tijd kwijt zou zijn aan administratie.

Voetbal

Wat de agenten betreft, wordt de eerste opvang van verwarde mensen weggehaald bij de politie. De ACP heeft daar eerder al voor gepleit, omdat agenten nu veel tijd kwijt zijn aan psychiatrisch patiënten die op straat voor overlast zorgen.

Ook willen de agenten af van de inzet tijdens voetbalwedstrijden en andere evenementen. Als gemeenten zelf de beveiliging zouden regelen, blijft er meer tijd over voor ander politiewerk, stellen zij.

Verder hopen de politiemensen op minder bureaucratie. Omslachtige procedures, talloze formulieren en onnodige vergaderingen slokken nu kostbare tijd op.

 Ziek 

Een gevolg van de aanhoudende werkdruk bij de politie, is een extreem hoog ziekteverzuim. De laatste tijd vergt vooral de inzet op het gebied van vluchtelingen en terreurbestrijding extra veel van de politie.

De ACP dringt er bij de korpsleiding van de politie op aan duidelijk te kiezen welke taken de politie wel en niet meer kan doen.