Fred Teeven komt aan bij de rechtbank in Amsterdam ANP

Oud-topambtenaar Joris Demmink was eind jaren 90 volgens oud-staatssecretaris Teeven geen verdachte in het onderzoek naar het misbruik van jonge jongens door hooggeplaatste personen. Teeven werd vandaag onder ede gehoord in de zaak.

Teeven gaf destijds als officier van justitie leiding aan dit Rolodex-onderzoek. Het verhoor van Teeven vond plaats op verzoek van een man die zegt dat hij als 15-jarige prostitué Demmink als klant had.

Op de vraag van de rechter of Teeven wist of Demmink genoemd werd in deze zaak, wilde hij geen antwoord geven. Hij beriep zich op de geheimhoudingsplicht die hij in dit geval heeft. Ook wilde hij niet ingaan op de vraag op welke personen het Rolodex-onderzoek zich richtte. Onderzocht werd of hoge functionarissen aanwezig waren bij seksfeestjes met minderjarige jongens.

De rechter deelde mee dat ze zal toetsen of het terecht is dat Teeven wegens de geheimhoudingsplicht op sommige vragen geen antwoord gaf.

Lek

Het Rolodex-onderzoek in 1997 en 1998 liep op niets uit. Teeven was in het kader van het onderzoek bij één huiszoeking aanwezig. Bij andere huiszoekingen werd tot teleurstelling van Teeven en hoofdofficier Vrakking niets gevonden. Er is een sterk vermoeden dat mensen getipt zijn voor die huiszoekingen plaatsvonden.

In verband met dat vermoedelijke lek zijn onderzoeken gedaan naar twee officieren van justitie. Daarover bestaan twee onderzoeken, vertelde Teeven. Het ene onderzoek had als conclusie dat de officier "clean" was. Over het andere onderzoek wilde Teeven opnieuw niets zeggen. Ook hier noemde hij geen namen. De advocaat maakte uit de woorden van Teeven op dat er sterke aanwijzingen zijn dat een van de officieren heeft gelekt.

STER reclame