Waterpoloërs ten onder na strafworpen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor eind mei weten de Nederlandse waterpoloërs of ze alsnog naar de Olympische Spelen mogen. Dat heeft de directeur van de FINA, Cornel Marculescu, op een congres van sportbonden in Zwitserland gezegd. De internationale zwembond onderzoekt de wedstrijd Frankrijk- Canada die de Franse waterpoloërs met 13-5 ruim op het OKT verloren.

Zo ontliep Frankrijk in de kwartfinales het sterker geachte Spanje en speelde het in de kwartfinales tegen Nederland. Oranje verloor daarin na strafworpen, het olympisch ticket was voor de Fransen. Mocht Frankrijk bestraft worden vanwege onsportief gedrag en uitgesloten worden van de Spelen, dan is het Nederlands team eerste reserve.

Waterpoloërs winnen ruim van Zuid-Afrika Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Al meer dan 2.000 handtekeningen

David Hart, oud-waterpoloër voor Canada, startte een online petitie om maatregelen te nemen tegen het in zijn ogen onsportieve gedrag van de Franse ploeg. Meer dan 2.000 mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend.

"Je kan een slechte dag hebben, maar zoiets had ik nog nooit gezien'', zei Marculescu over de manier waarop Frankrijk de wedstrijd tegen Canada uit handen gaf.  "We moeten zorgvuldig alles bekijken. Maar mocht Frankrijk worden uitgesloten dan gaat normaal gesproken de ploeg die vijfde is geworden." En dat is Nederland.

Bij de Olympische Spelen van Londen werden acht badmintonners gediskwalificeerd omdat ze probeerden een wedstrijd te verliezen om zo een moeilijke tegenstander te ontlopen.

STER reclame