De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in Middelburg de internationale Four Freedoms Award gekregen. Premier Rutte overhandigde haar de prijs in aanwezigheid van de koninklijke familie. 

Volgens de Roosevelt Foundation, die een rol speelt in de toekenning van de Awards, verdient Merkel de onderscheiding vanwege het tonen van groot moreel leiderschap. "Merkel steekt haar nek uit om te verkondigen dat er vrijheid van godsdienst is en dat je mensen alleen op hun handelen kunt en moet beoordelen", zegt Han Polman, voorzitter van de Roosevelt Foundation. 

Merkel krijgt de prijs onder meer voor haar rol in de aanpak van de financiële crisis in Europa en voor haar inzet om het conflict in Oekraïne diplomatiek op te lossen. Ook roemt het juryrapport haar morele leiderschap als bondskanselier van alle Duitsers, tegen de achtergrond van de opkomst van de anti-islambeweging Pegida.

Toewijding

Daarnaast prijst de organisatie Merkel voor haar toewijding aan de humanitaire plicht van Europa om mensen op te vangen die op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. "Tijdens de vluchtelingencrisis is ze opgestaan en heeft ze duidelijk gemaakt dat het hier om mensenrechten gaat", aldus Polman.

Toen we na eindeloze onderhandelingen niets beters vonden dan een Turkse snackbar, hoorden we pas later dat je daar moeite mee had.

Mark Rutte over Merkel

Ook premier Rutte prees Merkel voor haar inzet voor vrijheid en vrede. "Je bent de bondskanselier van alle Duitsers, ongeacht afkomst of geloof. Dat heb je laten zien bij onrust en anti-islamdemonstraties", zei Rutte in zijn toespraak.

"In de eurocrisis was jouw vaste hand doorslaggevend voor een oplossing. In het Oekraïne-conflict speelde je een belangrijke rol bij het vinden van een diplomatieke oplossing en deëscalatie. Je laat dagelijks zien hoezeer humanitaire problemen je aan het hart gaan. Elke dag zet je je in voor Syrië en ook andere regio’s waar mensen vluchten."

Verder zei Rutte dat Merkel altijd haar rust bewaart, ook als haar grenzen op de proef worden gesteld. "Bijvoorbeeld toen we na eindeloze onderhandelingen niets beters vonden dan een Turkse snackbar, hoorden we pas later dat je daar moeite mee had." 

Sinds bekend werd dat Merkel de prijs krijgt, is de vluchtelingencrisis verhevigd. Polman ziet de manier waarop Merkel met deze crisis omgaat als een bevestiging van het toekennen van de prijs. 

"Je kunt politiek gezien van mening verschillen over hoe deze crisis wordt aangepakt, maar zij zet de mensenrechten centraal. Mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld moeten worden opgevangen, staat in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Zij stelt die waarde centraal. Het gaat om individuen, om medemensen en om verantwoordelijkheid nemen."

Regeringsleider

Het is de eerste keer dat een regeringsleider de internationale prijs krijgt. Toch is dit volgens Polman een logische keuze. "Het is altijd veiliger om de Four Freedoms Awards uit te reiken aan iemand die politiek niet meer actief is, maar wij vinden dat Angela Merkel zich nu al zodanig heeft laten zien dat wij dat risico wel durven te nemen."

De rechts-extremistische groep Voorpost demonstreert in Middelburg met enkele tientallen mensen tegen de uitreiking aan Merkel. Zij zijn het niet eens met de toewijzing van de prijs en vinden dat Merkel "culturele genocide pleegt".

De geschiedenis van de Roosevelts

STER reclame