ANP

Regeringspartij VVD vindt de resultaten van het inburgeringsbeleid schrikbarend. Kamerlid Azmani wil dat minister Asscher van Sociale Zaken de wet streng gaat handhaven, en uitkeringen en verblijfsvergunningen van de mensen die niet voldoen gaat beperken of intrekken. Asscher heeft de Kamer gemeld dat de helft van de nieuwkomers zijn inburgeringsexamen niet haalt.

Azmani legt de schuld van de slechte resultaten niet bij het kabinet. "De verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet bij de minister. We hebben met het nieuwe beleid de verantwoordelijkheid nu juist bij de inburgeringsplichtige gelegd."

Regeringspartij PvdA  ziet de oorzaak juist wel in het beleid. "Het huidige systeem gaat er te veel van uit dat nieuwkomers zichzelf meteen kunnen redden. Dat werkt niet", zegt Kamerlid Marcouch. De PvdA noemt de cijfers alarmerend en wil meer begeleiding voor inburgeraars.

34 talen

Minister Asscher zegt dat er veel wordt gedaan om migranten aan het inburgeren te krijgen, en kondigt ook nieuwe maatregelen aan. De kennisgevingsbrief die inburgeraars in het Nederlands ontvangen, komt ook in 34 talen op een website te staan. Ook krijgen gemeenten weer een grotere rol bij de begeleiding.

Asscher komt nog met maatregelen voor het intrekken of beperken van verblijfsvergunningen, omdat dat juridisch niet eenvoudig ligt. Ook laat hij verder onderzoeken waarom zoveel mensen het examen niet halen.

STER reclame