Wateropslag van Flint
NOS Nieuws

Eerste betrokkenen waterschandaal Michigan aangeklaagd

De openbaar aanklager van de Amerikaanse staat Michigan heeft de eerste betrokkenen van het waterschandaal in Flint officieel aangeklaagd. Drie ambtenaren worden beschuldigd van misleiding en het knoeien met testresultaten.

In het drinkwater voor de stad Flint hebben ruim een jaar looddeeltjes gezeten. Sinds april 2014 haalt Flint zijn drinkwater uit de plaatselijke rivier. Doordat dat water veel zouter is dan het water dat tot dan toe werd gebruikt, kwamen er looddeeltjes van de pijpleidingen in het water terecht.

Twee ambtenaren van de staat worden aangeklaagd voor het misleiden van de milieudienst en het belemmeren van onderzoek naar het schandaal. Een gemeente-ambtenaar wordt beschuldigd van het knoeien met testresultaten, waaruit bleek dat er te veel lood in het water zat.

Troebel water

Inwoners klaagden dat het water anders smaakte en rook en dat het troebel was, maar met de klachten werd maandenlang niets gedaan. Er was wel bewijs dat mensen bij de overheid wisten dat er iets mis was met het water. Ambtenaren kregen op hun werk al gezuiverd water, bleek uit gelekte mails.

Pas zeven maanden later werd bekend dat er te veel lood in het leidingwater zat, toen bleek dat veel mensen te hoge loodwaarden in hun bloed hadden. President Obama riep daarop de noodtoestand uit. Alle 100.000 inwoners moesten toen hun drinkwater uit flessen halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl