NOS Nieuws

Het getouwtrek tussen Brussel en Google over Android kan beginnen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Voor de tweede keer in korte tijd heeft de Europese Commissie Google beschuldigd van machtsmisbruik. Vorig jaar ging het om het bevoordelen van Google Shopping en nu om de dominante positie van het mobiele besturingssysteem Android.

De commissie beschuldigt Google van twee dingen. Het zou smartphonefabrikanten verplichten om zijn zoekmachine altijd te installeren en als standaard in te stellen, waardoor concurrerende partijen minder kans maken om gebruikt te worden. Hetzelfde zou gelden voor Google’s webbrowser Chrome.

Contracten

Zonder de zoekmachine en webbrowser zouden smartphonemakers Google's appwinkel niet mogen installeren. En die is voor de makers van commercieel belang, aldus de commissie. Hierdoor heeft Google de bedrijven in zijn greep en zouden andere app-ontwikkelaars worden benadeeld.

Google heeft in een eerste reactie de beschuldigingen tegengesproken. Het bedrijf zegt graag aan de commissie te willen uitleggen waarom die niet kloppen. "Nu begint het getouwtrek tussen de Europese Commissie en Google", zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander in Brussel.

Commissaris Margrethe Vestager van Mededingingen doet namens de Europese Commissie onderzoek naar Google

"Google krijgt twaalf weken de tijd om te reageren. Daarnaast mogen ze hoorzittingen organiseren. Vervolgens gaan de twee partijen met elkaar overleggen om te zien wat Google wil veranderen."

Daarbij gaat het over wat Google in Android moet gaan aanpassen en hoe hoog de boete wordt die Google krijgt.

Libor-zaak

Die boete kan maximaal oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. Die was in 2015 74 miljard dollar. Dat zou omgerekend dus neerkomen op 6,9 miljard euro. Noorlander verwacht niet dat dat ook het uiteindelijke bedrag wordt.

De hoogste boete die ooit is opgelegd was 1,7 miljard euro. Het ging om een boete aan meerdere internationale banken, zij hadden de mededingingsregels overtreden in de fraude met de Libor- en Euribor-rentetarieven.

Vestager is sinds haar aantreden bezig met een offensief voor het vrije internet.

NOS-correspondent Arjan Noorlander

Maar het is wel duidelijk dat de Europese Commissie Google graag wil aan banden wil leggen. "Vestager is sinds haar aantreden duidelijk bezig met een offensief voor het vrije internet", vertelt Noorlander. "De commissie ziet in Google hét voorbeeld van een bedrijf dat dat niet biedt. Zij zal er dus alles aan doen om deze zaak tot een goed einde te brengen."

Daarnaast wijst Noorlander ook voor de mogelijk positieve gevolgen voor Europese bedrijven. "Stiekem helpt ze hier ondertussen natuurlijk ook Europese internetbedrijven mee."

Grote inkomstenbron

Al met al is de zaak voor Google heel pijnlijk. Android is een belangrijke troef in de strijd om ook de advertentiemarkt op mobiele apparaten in handen te houden. Advertenties blijven voor Google een belangrijke inkomstenbron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl