AFP
NOS Nieuws

Europa beschuldigt Google van oneerlijke concurrentie via Android

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De Europese Commissie beschuldigt Google ervan via besturingssysteem Android oneerlijk te concurreren. Dat heeft Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging gezegd. Het is de tweede aanklacht tegen Google van machtsmisbruik in korte tijd.

De commissie verdenkt Google ervan zijn eigen diensten voor te trekken door smartphonefabrikanten en telecomproviders restricties op te leggen. Daardoor zou het bedrijf Europese wetten hebben overtreden.

Afspraken

Android wordt door veel fabrikanten, waaronder Samsung en LG, gebruikt. Zij installeren naast het besturingssysteem ook altijd Google Play, de appwinkel van de internetgigant. In het contract tussen Google en de smartphonemakers staat dat als zij de appwinkel willen hebben, Google's zoekmachine moet worden meegeleverd en als standaard moet worden ingesteld.

Eurocommissaris: dit is tegen de wet

Daardoor is het voor concurrerende zoekmachines niet mogelijk om de standaard zoekmachine te worden, aldus de commissie. Daarnaast wordt het installeren van concurrerende zoekmachines ontmoedigd, net als het downloaden ervan door consumenten.

Ook worden fabrikanten verplicht om Googles webbrowser Chrome standaard mee te leveren. Daardoor heeft Google zichzelf ervan verzekerd dat zijn browser op het merendeel van de Android-telefoons staat, zegt de commissie. Ook worden de fabrikanten ontmoedigd om concurrerende browsers te installeren.

Het bedrijf ontkent de beschuldigingen en laat daarnaast weten dat het de komende tijd de commissie graag wil uitleggen waarom Android goed is voor concurrentie en voor consumenten.

Mogelijk een boete

De commissie stelt dat Google dominant is op de markten voor zoekmachines, mobiele besturingssysteem en appwinkels. In totaal zou Google in alle drie die markten in de Europese economische regio een aandeel hebben van 90 procent. Het Europese orgaan is van mening dat de macht van Google op dit vlak te groot is en met deze aanklacht proberen ze Google daarin te sturen.

Google krijgt nu twaalf weken de tijd om zich tegen deze beschuldigingen te verweren. De verwachting is dat dit uitmondt in een strijd die komende tijd zal voortduren. Uiteindelijk kan het zo zijn dat de commissie Google een boete oplegt, die kan maximaal 10 procent van de jaaromzet worden. In Googles geval zou dat 6,9 miljard euro zijn.

AFP
Google zou onder meer oneerlijk concurreren via de zoekmachine op Android

Voor Google is dit een zeer vervelende zaak. Android is voor het bedrijf een belangrijke troef om greep te houden op de advertentiemarkt, die hen verzekert van inkomsten.

Tegen het internetbedrijf loopt ook een ander onderzoek, naar machtsmisbruik van de zoekmachine van Google. Het bedrijf zou zijn prijsvergelijker Google Shopping bevoordelen. Het is daarnaast niet de eerste grote zaak tegen een Amerikaans techbedrijf. De Europese Commissie voerde jarenlang strijd tegen de dominantie van Microsoft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl