Chili rouwt om president die democratie herstelde

Patricio Aylwin op 11 maart 1990, na zijn beëdiging. Naast hem Pinochet. AFP

In Chili zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de dood van oud-president Patricio Aylwin. Hij speelde een beslissende rol in het land bij het herstel van de democratie na de val van het dictatoriale bewind van generaal Pinochet. Na de val van Pinochet in 1990 kozen de Chilenen Aylwin tot president.

Aylwin overleed vandaag op 97-jarige leeftijd. President Bachelet verklaarde dat Aylwin een staatsbegrafenis krijgt. Ze zei dat Chili hem veel dank verschuldigd is voor de vestiging van een democratische staat. Hij wist volgens de premier democraten te verenigen.

Pinochet

Chili kende onder de regering van Aylwin van 1990 tot 1994 jaren van economische groei. Hij zette het vrijemarktbeleid van Pinochet voort. Gedurende vijftig jaar speelde Aylwin een belangrijke rol in de Chileense politiek. Hij was ook senator en werd zeven keer gekozen tot leider van de christen-democratisch middenpartij.

Na de dictatuur stelde hij een commissie in die erachter kwam dat onder Pinochet bijna 3200 mensen om politieke redenen waren vermoord. Aylwin presenteerde de bevindingen van de commissie in tranen.

De commissie maakte de weg vrij voor de berechting van de beulen van het regime-Pinochet. Uiteindelijk kwam ook Pinochet voor de rechter, maar hij overleed voordat het tot een vonnis kwam. 

STER Reclame