1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Experiment met hogere huren voor kleinere woningen

Minister Blok gaat experimenteren met huurverhogingen in Amsterdam en Utrecht. Verhuurders buiten de vrije sector krijgen daar vanaf 1 juli de kans om hogere huren te vragen voor kleine nieuwbouwappartementen. Dit tot grote teleurstelling van lokale politici uit beide steden.

Blok wil de woningbouw stimuleren door investeerders meer te laten verdienen op appartementen van maximaal 40 vierkante meter. De minister wil de huurprijs door een andere puntentelling laten bepalen, waardoor in theorie een stijging van enkele honderden euro's mogelijk is. Tot zo'n 1000 euro per maand, zo stellen tegenstanders.

Een motie om het experiment tegen te houden, kon vandaag niet rekenen op een Kamermeerderheid. Onder andere coalitiepartij PvdA bleef het plan van de VVD-minister steunen. "Ik zou er zelf niet voor kiezen, maar je maakt in een coalitie onderling nou eenmaal afspraken", aldus Tweede Kamerlid De Vries.

Verontwaardiging

In de steden waar het experiment moet worden uitgevoerd, is met verbazing gereageerd. Zeker vijftien Amsterdamse en Utrechtse politici lieten dat vandaag duidelijk merken in Den Haag. Voor de stemming overhandigden zij een manifest aan de Tweede Kamer: 'Dankzij Blok 1000 euro voor dit hok'.

"Ik wil niet dat er over de rug van onze huurders experimenten worden uitgevoerd", aldus PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage uit Utrecht. Ze vindt het jammer dat haar partijgenoten in het parlement de minister blijven steunen. "Hier komt de ware aard van liberaal Blok naar boven. Wat hij vooral doet, is de zakken vullen van projectontwikkelaars."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl