Volker Schwenck is de Midden-Oosten-correspondent van de ARD @VSchwenck

De Duitse journalist die Turkije niet in mag, heeft een inreisverbod omdat hij twee jaar geleden illegaal de Turks-Syrische grens is overgestoken. De bureauchef van het ARD-kantoor in Istanbul noemt het "onze eigen fout".

Midden-Oosten-correspondent Volker Schwenck, die in Caïro woont, werd vanochtend in Istanbul tegengehouden. Hij wilde een reportage maken in Turkije, maar werd op het vliegveld van Istanbul door de douane eruit gepikt. De zaak ligt in Duitsland gevoelig vanwege de kwestie-Böhmermann (zie kader). 

In de laatste EU-rapportage kreeg Turkije forse kritiek vanwege zijn optreden tegen journalisten. Schwenck twitterde eerder vandaag dat hij het land niet in mocht vanwege zijn beroep. 

De ARD-bureauchef in Istanbul zegt nu dat in de loop van de middag duidelijk is geworden, wat er is gebeurd. Op het document dat Schwenck twitterde, stond een verwijzing naar een Turks wetsartikel. Dat ging over het illegaal oversteken van de grens.

Twee jaar geleden maakte Schwenck een reportage in het zuidoosten van Turkije. Er waren toen zorgen over jihadstrijders die zich zouden mengen onder de stroom Syrische vluchtelingen die de grens met Turkije overstaken.

Schwenck liet in zijn reportage zien hoe hij zelf de grens overstak. De Turkse autoriteiten hebben die uitzending gezien en hem daarna een inreisverbod opgelegd vanwege het overtreden van de wet. 

De ARD was daar niet van op de hoogte. De Turkse douane heeft ook tegen Schwenck gezegd dat dat de reden is dat hij het land niet meer in mag. 

Schwenck is om 17.30 uur op het vliegtuig naar Caïro gezet.

STER reclame