Vrouwtjespanda Wu Wen, een van de twee pandas die naar Ouwehands Dierenpark komen

'We moeten niet gaan slepen met panda's'

Het hok wordt gebouwd, de verzorgers zijn op stage in China, alles lijkt gereed voor de komst van de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya eind dit jaar naar Nederland. China heeft de dieren aan Nederland uitgeleend. Een grote eer, maar niet volgens iedereen.

"Laat die panda's waar ze zijn in China en haal ze niet naar Nederland. Waarom?", schrijft iemand op de NOS-Facebookpagina. "Het is een DIER hoor, geen DING wat je uitleent", schrijft iemand anders.

Ook de Partij voor de Dieren denkt er zo over en stelde Kamervragen over de komst van de panda's naar Nederland. "Het heen en weer gesleep van deze kwetsbare soort is onaanvaardbaar en de welzijnsrisico’s wegen niet op tegen het belang van Ouwehands Dierenpark, dat met de panda’s hoopt meer bezoekers te trekken", zo stelt de Partij voor de Dieren.

Ze worden als prinsjes en prinsesjes behandeld.

Wereld Natuur Fonds

Toch heeft het uitlenen van reuzenpanda's ook positieve kanten, zegt het Wereld Natuur Fonds.

China krijgt van alle dierentuinen die een pandapaartje te leen hebben een miljoen euro per jaar. Van dat geld gaat volgens het WNF 70 procent naar de bescherming van de reuzenpanda's die in het wild leven. "Aan de bescherming van geen enkele andere diersoort wordt zo veel geld uitgegeven als aan de panda", zegt een woordvoerder. "Dat vinden wij heel positief."

Ook gaat een deel van het geld naar fokcentra, zoals die waar de Nederlandse panda's vandaan komen. "Die zijn dus niet uit het wild gehaald en dat maakt voor ons een belangrijk verschil."

Ruiken

Volgens het WNF is het verplaatsen van de dieren van China naar Nederland voor het dierenwelzijn geen probleem. "We juichen het slepen met dieren zeker niet toe, maar deze dieren worden zo goed verzorgd en begeleid dat ze er waarschijnlijk niet veel last van zullen hebben." En als ze eenmaal op de plaats van bestemming zijn "worden ze als prinsjes en prinsesjes behandeld", aldus het WNF.

Brenda van Ekeren, een van de toekomstige verzorgers van de panda's, zegt dat het belangrijk is dat het publiek van dichtbij kan meemaken wat een panda is. "Hoe hij leeft, hoe hij eruitziet en hoe hij ruikt. Hoe dichter je bij een dier kan komen, hoe meer je er een band mee kan opbouwen", zegt ze. En daarmee groeit volgens haar ook het besef dat het belangrijk is deze dieren te beschermen.

Bamboeveld

De komst van de panda's is trouwens ook goed nieuws voor de Nederlandse bamboe-industrie. De twee panda's eten samen 500 tot 600 kilo bamboe per week. Bamboeproducent Bamboo Giant Nederland heeft daarom meteen een bamboeveld aangelegd van 20.000 vierkante meter, net zo groot als vier voetbalvelden. Het bedrijf levert ook bamboe aan dierentuinen in Wenen en Berlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl