ANP
NOS Nieuws

Wens oppositie over referendum Oekraïne haalt het niet

Het kabinet kan door met het plan om de komende weken en maanden in Europa te gaan onderhandelen over het Oekraïne-verdrag. Een motie van de oppositie om de wet die het associatieverdrag goedkeurt in te trekken, kreeg geen steun van een meerderheid van de Kamer.

In de Kamer werd hoofdelijk over de motie gestemd. Dat wil zeggen dat de namen van alle aanwezige Kamerleden worden opgenoemd en dat zij dan 'voor' of 'tegen' moeten zeggen. Uiteindelijk stemden 71 Kamerleden voor en 75 tegen. PvdA-Kamerlid Monasch stemde als enige van de coalitiepartijen voor.

Oekraïne-referendum: PvdA-Kamerlid Monasch stemt met oppositie mee

Kamerlid Van Vliet (ex-PVV) legde mede namens Kamerlid Houwers (ex-VVD) een stemverklaring af. Van Vliet zei dat er de afgelopen dagen veel druk op de twee fractieloze Kamerleden is uitgeoefend om hetzelfde te stemmen als de oppositie. "Als ik niet zo zou stemmen dan deugde ik niet. Maar pas als ik daaraan toegeef, zou ik niet deugen." Van Vliet en Houwers stemden tegen de motie.

Zo spoedig mogelijk

In de motie wordt het kabinet opgeroepen "zo spoedig mogelijk" de goedkeuring van het associatieverdrag met Oekraïne in te trekken. SP-Kamerlid Van Bommel nam het initiatief, omdat hij vindt dat het kabinet "de referendumwet opblaast" door eerst te gaan onderhandelen in Europa.

Premier Rutte zegt dat onderhandelen juist het beste resultaat voor de nee-stemmers oplevert, omdat Nederland het verdrag dan kan bijstellen. Bijvoorbeeld door bepalingen aan te passen over toetreding tot de EU en over defensiesamenwerking.

Brexit

Dat kan wel weken tot maanden duren. Rutte zei in het Kamerdebat van vorige week dat dat komt doordat er ongemak en bezorgdheid is in Brussel over de effecten die openlijke onderhandelingen van Nederland kunnen hebben op het brexit-referendum in Groot Brittannië. Het Nederlandse 'nee' zou een Brits 'nee' dichterbij kunnen brengen.

Rutte verwacht daarom niet dat hij voor 23 juni, de datum van het brexit-referendum, al iets kan zeggen over zijn eventuele onderhandelingsresultaten in Brussel.

De hoofdelijke stemming over de motie Oekraïne-referendum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl