ANP
NOS Nieuws

Kamp: ondanks NAM-advies niet meer gaswinning Groningen

Ook volgend jaar zal er niet meer dan 27 miljard kuub gas worden gewonnen in Groningen. Minister Kamp schrijft aan de Tweede Kamer dat het "niet aannemelijk is" dat de gasproductie hoger wordt dan afgelopen jaren. Hij reageert op het winningsplan van de NAM, die vindt dat de bovengrens omhoog kan naar 33 miljard kuub.

Gisteren lieten regeringspartijen PvdA en VVD al weten niets te voelen voor zo'n verhoging.

De NAM beschrijft in het plan de mogelijkheden voor gaswinning vanaf oktober. Het voorstel is om opnieuw 27 miljard kuub te winnen, maar volgens de maatschappij zou dat ook veilig kunnen worden verhoogd naar 33 miljard kuub.

De komende tijd krijgt Kamp advies van betrokken partijen, gemeenten en provincies. Op basis daarvan besluit hij deze zomer hoeveel gas gewonnen mag worden in het Groningse veld.

Kamp benadrukt dat "het op voorhand niet aannemelijk is dat het winningsniveau boven het huidige uitkomt", omdat de risico's op aardbevingen dan te groot zijn.

Verstevigen huizen

In het winningsplan van de NAM staat ook dat het aantal huizen dat niet voldoet aan veiligheidsnormen kleiner is dan eerder werd aangenomen. Volgens Kamp betekent dat niet dat versterkingsprogramma's worden aangepast. Lopende versterkingen van huizen en het herstellen van schade zullen doorgaan, schrijft hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl