De kerncentrale in Borsele
NOS NieuwsAangepast

Reddingsplan Zeeuwse overheden voor energiebedrijf Delta mislukt

Het reddingsplan voor het Zeeuwse energiebedrijf Delta is mislukt. De provincie en de Zeeuwse gemeenten besloten eerder dit jaar om het verlieslijdende bedrijf er met een lening bovenop te helpen. Maar deze operatie zal het bedrijf niet redden, laat Delta vandaag weten.

Het bedrijf zoekt nu kopers voor enkele onderdelen. De tak die stroom aan particulieren levert en het bedrijf dat de centrales beheert, worden in de etalage gezet.

Voorlopig houdt Delta zijn belang van 70 procent in de kerncentrale in Borsele. Over de toekomst van deze centrale overlegt Delta met het Rijk.

Zeeland zet energiebedrijf Delta in de etalage

Delta is vooral in problemen gekomen door de Sloecentrale in Vlissingen-Oost. Deze gasgestookte centrale is nauwelijks meer in bedrijf, omdat hij niet kan opboksen tegen concurrenten die goedkoper produceren.

Ook andere onderdelen van Delta, zoals de kerncentrale, zijn niet rendabel. Het bedrijf leed vorig jaar bijna 111 miljoen euro verlies.

Het financiële probleem is nog acuter geworden geworden doordat energiebedrijven als Delta verplicht zijn om volgend jaar hun activiteiten te splitsen. De commerciële productietak en een publiek distributiebedrijf moeten uit elkaar worden gehaald. Dat betekent dat de centrales op eigen benen moeten staan, maar die zijn in de huidige markt met lage stroomprijzen niet in staat om dat lang vol te houden.

Werkgelegenheid

Provincie en gemeenten hoopten Delta met een lening van minstens 150 miljoen euro ongedeeld te laten. Op die manier zou volgens de overheden de werkgelegenheid van de 1900 werknemers beter zijn gediend dan met verkoop van de verlieslijdende onderdelen.

Bij de bedrijven die in de etalage zijn gezet werken 700 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl