@VSchwenck
NOS Nieuws

Duitse journalist mag Turkije niet in

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

Midden-Oosten-correspondent Volker Schwenck van de Duitse omroep ARD wordt sinds vanochtend vastgehouden op het vliegveld van Istanbul. Hij mag Turkije niet in. De reden daarvoor is niet duidelijk, maar Schwenck vermoedt dat het te maken heeft met zijn beroep.

De correspondent was voor een reportage op weg naar de Turks-Syrische grens. Op het vliegveld in Istanbul werd hij tegengehouden en naar een 'uitzetruimte' gebracht. Hem werd verteld dat er een kruisje achter zijn naam stond en hij kreeg een formulier met daarop de mededeling: inreisverbod. Schwenck maakte het nieuws zelf wereldkundig op Twitter.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de zaak en de Duitse ambassadeur in Turkije is op de hoogte gesteld. De Turkse ambassade in Berlijn weet van niets, aldus de Süddeutsche Zeitung.

Schwenck is correspondent voor de ARD in Egypte. Hij heeft meerdere reportages gemaakt over het vluchtelingenvraagstuk waarover Turkije en de EU nauwe afspraken hebben gemaakt.

Eerder dit jaar trok Turkije de persaccreditatie van de correspondent van het tijdschrift Der Spiegel in. Hij zou zich te positief hebben uitgelaten over de Koerdische PKK. Aan de accreditatie is ook de verblijfsvergunning gekoppeld. De Spiegel-journalist woont inmiddels in Wenen.

Machtsmisbruik

De Duitse journalistenvakbond zegt dat er geen enkele reden is voor het vasthouden van Schwenck en noemt het machtsmisbruik van de Turkse autoriteiten. De vakbond wil dat Schwenck per direct wordt vrijgelaten. Hier wreekt zich de twijfelachtige opstelling van bondskanselier Merkel tegenover de Turkse president Erdogan, vindt de voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl