Herman Koch in 2014 met het Platina Boek voor de verkoop van 500.000 exemplaren van Het diner
NOS Nieuws

Herman Koch: van 'kantoorklerk' tot bestsellerauteur

De nieuwe Boekenweekauteur Herman Koch schrijft al meer dan 25 jaar romans en korte verhalen, maar bij het grote publiek brak hij door met de absurdistische televisieserie Jiskefet en de kantoorkomedie Debiteuren Crediteuren.

Koch werd in 1953 in Arnhem geboren. Nadat hij van de middelbare school was gestuurd, studeerde hij enige tijd Russisch en woonde hij een jaar op een boerderij in Finland.

In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het VPRO-radioprogramma Borát. Enkele daarvan kregen later een plaats in het tv-programma Jiskefet, dat hij net als de spin-off Debiteuren Crediteuren maakte met Kees Prins en Michiel Romeyn.

Herman Koch als Jos (links) in Debiteuren Crediteuren

Toen Jiskefet in 1990 begon, was net Kochs romandebuut Red ons, Maria Montanelli verschenen. Het boek kreeg lovende kritieken, maar werd niet indrukwekkend goed verkocht. Datzelfde gold voor latere werken als Eten met Emma (2000) en Odessa Star (2003). Koch stond vooral bekend als programmamaker en niet als schrijver.

Dat veranderde met Het diner (2009). Deze roman, geïnspireerd door de moord in 2005 op een dakloze vrouw in Barcelona, gaat over twee echtparen uit hogere kringen, die de daden van hun puberzoons bespreken.

Verfilming

Het diner vond gretig aftrek bij de lezers en won eind 2009 de NS Publieksprijs. Vervolgens begon de roman aan een zegetocht door het buitenland: hij is inmiddels vertaald in 33 talen en verschenen in 37 landen.

Alleen al in Europa is Het diner inmiddels meer dan een miljoen keer verkocht. Het boek stond in 2013 wekenlang in de Amerikaanse bestsellerslijst. Begin volgend jaar gaat de Amerikaanse verfilming van Het diner in première met Richard Gere in de hoofdrol.

Het laatste werk van Koch is Geachte heer M., dat twee jaar geleden werd uitgebracht. De M. uit de titel is een schrijver, waarbij Koch zich heeft laten inspireren door de biografie van Harry Mulisch. "Maar bij M. heb ik natuurlijk ook aan mezelf gedacht", zei Koch in 2014 in Trouw. "Ik denk dat M. meer trekken heeft van mij dan van Mulisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl