Een tablet kan de zelfstandigheid van een gevangene vergroten, denkt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Blake Patterson

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil dat gevangenen zelf meer digitaal gaan regelen. Het moet ze meer zelfstandigheid geven. Daarbij wordt onder meer gedacht aan tablets. Met een tablet kunnen ze onder meer cursussen volgen en televisie kijken. Ook kan het zijn dat gevangenen via een internetzuil boodschappen kunnen bestellen in de gevangeniswinkel of hun eigen bezoek kunnen inplannen.  

Het maakt deel uit van het project 'zelfbediening justitiabelen', dat als doel heeft om gevangenen "meer dingen zelf te laten doen", zo zegt een woordvoerder van het ministerie. "Nu heeft de tijd in gevangenissen op digitaal gebied stilgestaan en regelen gevangenen bijna niets voor zichzelf."

Gevangenen krijgen tablet in hun cel

Gevangenen mogen straks niet vrij surfen op het internet. "Je moet het zien als een soort intranet", zegt de woordvoerder. "Je kunt maar bij een beperkt aantal websites komen. Zo zou je je kunnen inschrijven bij een gemeente, op zoek kunnen naar werk voor na je gevangenisstraf of werken aan schuldsanering."

Ook worden bestaande gevangenisbibliotheken op termijn vervangen door een digitale bibliotheek. "Dit kan op termijn ook een besparing opleveren omdat we bijvoorbeeld minder personeel nodig hebben, maar dat is nu niet de insteek."

De digitale middelen moeten in 2017 beschikbaar komen voor de gevangenen. 

Het CDA-Kamerlid Van Toorenburg spreekt over ongepaste luxe en noemt de aanschaf van een tablet gevaarlijk. Het personeel kan veel moeilijker in de gaten houden wat een gevangene precies met zo'n tablet doet. "Gevangenen kunnen slachtoffer zijn van intimidatie of denken aan zelfmoord en het personeel kan dat niet in de gaten houden", zei het CDA-Kamerlid bij WNL.

STER reclame