Flickr / eelkedekker / CC

Nederlanders laten weer vaker klussen aan hun huis. Uit cijfers van de Klusmonitor van Werkspot blijkt dat 3,4 miljoen Nederlanders het komend halfjaar geld willen uitgeven aan een klusjesman. Het gaat bijvoorbeeld om buitenschilderwerk, tegels zetten in het toilet of een schutting plaatsen in de tuin.

"Zo'n 26 procent van de Nederlanders zegt een vakman in te huren", zegt Ronald Egas, directeur van Werkspot, het internetplatform dat vaklieden en klussen van particulieren bij elkaar brengt. Vorig jaar was dat 23 procent.

Oorzaken van de toename zijn de groei van de economie en de toename van het aantal woningverkopen. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar zijn er weer meer huizen verkocht. "Aan al die koopwoningen moet een hoop gebeuren."

Groningen

Volgens het onderzoek gaat in de provincie Groningen het meest geklust worden. Maar ook in Amsterdam, Leiden en Utrecht wordt flink in de buidel getast voor klussen in en rondom het huis.

Het gemiddelde klusbedrag loopt op. Voor een klus betalen consumenten deze zomer gemiddeld 3755 euro, vorig jaar was dat nog 2655 euro.

Besparen

Ruud Janmaat, een schilder in de regio Mijdrecht die vaak klussen binnenhaalt via Werkspot, merkt dat consumenten vaker weer een echte schilder vragen. "In tijden van crisis mochten wij de bovenverdieping doen en deden mensen de rest zelf, om kosten te besparen. Nu krijg ik steeds vaker de opdracht het hele huis te doen. Volgens mij is er weer meer geld onder de mensen."

STER reclame