NOS Sport

Eindelijk weer een zege voor Epke Zonderland

Zonderland wint op rek bij olympisch testevent in Rio

Epke Zonderland heeft zijn olympisch testevent in Rio afgesloten met een gouden medaille in de rekstokfinale. Zonderland, die zich eerder met het Nederlands team plaatste voor de Olympische Spelen, keerde daarmee succesvol terug in de internationale turnarena na een periode die gedomineerd werd door fysieke malheur.

“Dit voelt wel heel erg lekker”, zegt Zonderland na de finale waarin hij afrekende met de Duitser Andreas Bretschneider en John Orozco uit de VS. “Opluchting, blijdschap, een heel relaxed gevoel. Ik had niet verwacht dat het zo soepel zou gaan vandaag.”

Met name de strijd met Bretschneider, de man die het moeilijkste rekstokelement op zijn naam heeft staan en dat ook weer in Rio liet zien, inspireerde Zonderland. “Ik dacht dat de strijd iets te vroeg zou komen en heb nu een oefening gedaan waar ik helemaal niet op had getraind. Maar dat was misschien ook wel fijn. Er zat geen druk op. Ik had de kans dit als een trainingswedstrijd te gebruiken en mijn oefening uit te breiden met in ieder geval een combi.”

De keuze van Zonderland pakte goed uit. Voor het eerst sinds lange tijd toonde hij de combinatie van twee vluchtelementen op rij (Kovacs-Kolman). Het voelde als een doorbraak. “Maar de grootste winst is misschien nog wel dat ik mijn oefening goed doorkom. Mijn uitvoeringsscore is een van de hoogste van de laatste jaren. Ik ben er erg blij mee dat dat nu al lukt.”

Want Zonderland kampte de afgelopen maanden met veel tegenslag. Een hersenschudding in de aanloop naar een mislukt WK in Glasgow, gevolgd door een operatie aan de bijholtes, die een lange nasleep kende met nog eens twee ingrepen.

Vlak voor het olympisch testevent twijfelde Zonderland openlijk of deelname aan het voor de Nederlandse turnploeg cruciale toernooi wel zin had. De beslissing om mee te doen pakte verrassend goed uit.

Epke Zonderland tijdens zijn oefening op het olympische testevent in Rio

“Dat je nu vier weken aan het trainen bent en hier alweer staat, vind ik bijna onwaarschijnlijk”, aldus Zonderland. Anderzijds maakte de Fries eenzelfde progressie door in januari, voordat hij opnieuw werd teruggeworpen. “Dat was eigenlijk vergelijkbaar. Toen heb ik vier weken de tijd gehad om te trainen en dat ging als een speer. Dat houd je in je achterhoofd.”

Op de proef gesteld

Dus straalde Epke Zonderland als vanouds in de olympische turnarena van Rio. Zijn passie voor het turnen werd danig op de proef gesteld, de voorbije periode.

“De sport op zich heb ik nooit niet leuk gevonden. Alleen het thuiszitten op de bank en niet kunnen trainen, dat was niet leuk. En dat is iets wat de afgelopen jaren vaak voorkwam, dat ik maandenlang niets kon doen. Maar meteen in de eerste week dat ik weer kan trainen, is de lol terug omdat je weer stapjes kan maken.”

De komende periode richt Zonderland zich in de Heerenveense trainingshal op het perfectioneren van zijn oefening. “Ik moet nu rustige trainingen doen en mij richten op de combi’s. Niet te lange beurten, maar kwaliteit. Dan heeft mijn lichaam weer wat meer tijd om fit te worden.”

Want Zonderland vloog in Rio weliswaar als vanouds over de rekstok, hij is nog steeds niet volledig klachtenvrij. “Ik heb de hoofdpijn nog een beetje. Die moet als eerste aan de kant. En daarna moet ik verder fysiek opbouwen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl