Volgens VN-gezant Staffan de Mistura hebben de partijen "nog geen komma" toegegeven
NOS Nieuws

Syrische oppositie staakt overleg in Genève

De vredesonderhandelingen over Syrië, die vorige week waren hervat, zijn weer vastgelopen. Door het opgelaaide geweld in het noorden van Syrië wil het onderhandelingscomité van de oppositie (HNC) niet verder praten in Genève.

Het HNC stuurde vandaag een opmerkelijk kleine delegatie naar VN-gezant Staffan de Mistura. Normaal zitten er ongeveer vijftien vertegenwoordigers aan tafel; vandaag waren het er maar drie. Zij vertelden dat ze pas verder willen praten als de situatie is verbeterd.

De stap van de HNC leidde meteen tot hoog overleg: de Amerikaanse president Obama en president Poetin van Rusland hebben telefonisch afgesproken dat ze hun best zullen doen om het staakt-het-vuren in Syrië te herstellen. De wapenstilstand, die eind februari van kracht werd, was een voorwaarde voor het overleg in Genève.

Offensief

Rebellengroepen zijn in de Syrische provincie Latakia bezig met een offensief tegen het regeringsleger, dat volgens de rebellen de afgelopen tijd geregeld het bestand heeft geschonden. De oppositie zegt dat er ook weinig terechtkomt van de beloofde humanitaire hulp en van de toegezegde vrijlating van gevangenen.

Verder verwijt de oppositie De Mistura dat hij aan de kant van de Syrische regering staat. Afgelopen weekend opperde de VN-gezant het idee om president Assad symbolisch aan te laten blijven, met onder hem drie vice-presidenten die door de oppositie zouden worden benoemd. Maar dat idee viel helemaal verkeerd bij de oppositie.

Informeel verder praten

De Mistura voelt niets voor het onderbreken van de onderhandelingen. In de praktijk gebeurt dat volgens hem ook niet, omdat de HNC-delegatie wel in Genève blijft. De VN-gezant wil informeel verder praten om, zoals gepland, vrijdag de balans te kunnen opmaken.

Die balans ziet er niet rooskleurig uit. In de gesprekken over de vorming van een overgangsregering hebben beide partijen nog "geen komma toegegeven", zegt De Mistura. Toch is het idee van zo'n transitiebewind nog niet dood, voegde hij eraan toe.

Ahrar al-Sham

Overigens is niet alleen het HNC kritisch over de gang van zaken in Genève. Ook de leider van de regeringsdelegatie is ontevreden, onder meer omdat er een vertegenwoordiger van de gevechtsgroep Ahrar al-Sham meepraat in Genève. Dat is volgens Damascus een terroristische organisatie. Hun aanwezigheid ondermijnt het vredesproces, zegt regeringsonderhandelaar Bashar Ja'afari.

Hij beklaagde zich verder over de Israëlische regering, die gisteren vergaderde op de Golanhoogte, een gebied dat in 1967 door Israël op Syrië werd veroverd. Ja'afari beschuldigde Israël ervan in die regio samen te spannen met de terreurgroepen Islamitische Staat en Jabat al-Nusra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl