De daken worden straks vanuit de lucht gefotografeerd RTV Drenthe

In de provincie Drenthe gaat een vliegtuig met speciale apparatuur asbestdaken opsporen. In eerste instantie gaat het om een pilot van de provincie en de gemeente Emmen. Als de beelden bruikbaar zijn, dan zal het vliegtuig ook over andere gebieden in Drenthe gaan vliegen. 

RTV Drenthe schrijft dat het vliegtuig zogeheten hyperspectrale opnames gaat maken, waarmee zichtbaar moet worden uit welk materiaal een dak bestaat. Gemeentes kunnen met de opnames in de hand eigenaren van asbestdaken benaderen en helpen bij de verwijdering. Drenthe zegt de eerste provincie van Nederland te zijn die zo te werk gaat.  Limburg onderzoekt de mogelijkheid nog om dezelfde techniek in te zetten. 

Boeren

Vanaf 2024 zijn asbesthoudende daken in Nederland verboden. Maar volgens LTO Nederland ligt er in ons land nog steeds zo'n 120 miljoen vierkante meter aan asbestdaken, waarvan rond de 100 miljoen vierkante meter bij boeren. Asbest laten verwijderen is vaak duur, zeker als het om grote oppervlakten gaat. Door vanuit de lucht te kijken hoopt de provincie Drenthe in beeld te krijgen op welke schaal er gesaneerd moet worden.

Subsidie

LTO Nederland vraagt zich af of zo'n inventarisatie wel nodig is. "Boeren en tuinders weten zelf het best of ze asbest op hun dak hebben", aldus Jack Luiten van LTO Nederland. De land-en tuinbouworganisatie dringt aan op subsidieregelingen, waarbij boeren geld ontvangen om het asbest te verwijderen en in plaats daarvan zonnepanelen te laten aanleggen. Een aantal provincies, waaronder Drenthe, heeft zo'n subsidieregeling, maar in Groningen, Brabant en Zeeland is het geld uit de subsidiepot al op. 

STER reclame