De Emmausgangers van Moretto Pinacoteca Tosio Martinengo

Zeventig topstukken van onder andere Rafael, Titiaan en Bellini komen volgend jaar naar Enschede. Het Rijksmuseum Twenthe zal de werken tentoonstellen. Het is voor het eerst dat er in Nederland zoveel Italiaanse stukken uit de Renaissance zijn te zien.

"Een museum in Brescia, de Pinacoteca Tosio Martinengo, moest verbouwen", zegt de directeur van het Rijksmuseum Twenthe Arnaud Odding. "Via ons netwerk hoorden wij daar over. De schilderijen moesten op tournee en kwamen zo uit bij ons."

Vorig jaar hingen er nog werken van de Engelse schilder William Turner in Enschede. De tentoonstelling Turner en het sublieme was een samenwerking met museum de Fundatie in Zwolle en bleek een groot succes. Turner trok liefst 220.000 bezoekers.

Het werk 'Wolken en Water' van Turner hing in de Fundatie ANP

Regionale musea zitten sowieso in de lift, getuige de successen van de tentoonstellingen over Bowie in Groningen en Jheronimus Bosch in Den Bosch.

"Of het net zo'n succes wordt als Jheronimus Bosch weet ik niet", zegt Odding. "Het is in ieder geval een prachtige serie schilderijen. We kijken er reikhalzend naar uit."

STER reclame