CBR-examinator die rijexamens verkocht veroordeeld

time icon
ANP

Een voormalige examinator van het CBR krijgt negen maanden celstraf. De 64-jarige man uit Purmerend liet zo'n 200 kandidaten tegen betaling slagen voor hun rijexamen. 

Drie voormalige rijschoolhouders uit Amsterdam, Diemen en Den Helder die met hem in het complot zaten krijgen taakstraffen. Ze mogen gedurende vijf jaar niet meer als rijschoolhouder werken. 

Het OM had celstraffen tot 15 maanden geëist.

Tussen 2011 en 2014 hebben zo'n tweehonderd kandidaten een rijexamen gekocht bij de mannen. Ze betaalden daarvoor bedragen van 500 tot 3000 euro. Dat geld werd verdeeld tussen de rijschoolhouder en de CBR-examinator. 

Faalangst

De examinator was gespecialiseerd in het afnemen van rijexamens voor mensen die al vier keer gezakt waren en mensen met faalangst. Kandidaten krijgen tijdens die examens meer aandacht en tijd. 

De examinator gaf aan de rijschoolhouders door waar en op welke dagen hij werkte. Die planden dan hun klanten op deze dagen in voor het praktijkexamen. In sommige gevallen hoefde de kandidaat niet eens examen te doen. Een observatieteam zag dat een kandidaat niet op kwam dagen voor het rijexamen, maar later toch als geslaagd werd geregistreerd. 

Garantiepakket

Alle 200 ‘geslaagden’ hebben van het CBR hun rijbewijs moeten inleveren. Voor een groot deel waren het mensen die een garantiepakket hadden gekocht bij hun rijschool. Daarbij betaalt de kandidaat een vast bedrag voor lessen, het examen en eventuele herexamens.

De rechtbank zag geen aanleiding om aan de examinator een werkverbod op te leggen. De man is door het CBR ontslagen en wordt over enkele maanden 65 jaar.

STER Reclame