Tafel Studio Voetbal 17 april 2016
NOS Voetbal

De Boer geniet van Haller en denkt aan Duitsland

Op de dag dat Frank de Boer met Ajax op de valreep met 2-2 gelijkspeelde tegen FC Utrecht, zit de trainer van Ajax aan tafel bij Studio Voetbal. Genoeg om over na te praten. Over de penalty, over Sébastien Haller en andere potentiële nieuwe spitsen voor Ajax, over het gebrek aan creativiteit, over Daley Sinkgraven, over zijn relatie met Anwar El Ghazi en over zijn toekomst.

De Boer weet het puntverlies tegen Utrecht niet aan de wijzigingen die hij had aangebracht (El Ghazi voor Schöne, Sinkgraven voor Dijks, 3-4-3 in plaats van 4-3-3). "Ik sta achter mijn aanpak, maar te veel spelers waren onder de maat. De uitvoering moet beter."

'Als je het niet weet, moet je niet fluiten'

De strafschop die scheidsrechter Danny Makkelie gaf na een duel van Willem Janssen met Arek Milik, was niet terecht, vond De Boer. Ook volgens Pierre van Hooijdonk had de strafschop nooit gegeven moeten worden. "De scheidsrechter gokt, hij suggereert, maar heeft het contact niet gezien. Als je het niet zeker weet, moet je niet fluiten."

Sjoerd Mossou mist bij Ajax een speler met wat extra's op het middenveld, spelers met een bevlieging, met brille, een Ziyech. "Het is af en toe wat moeizaam om naar te kijken", zegt de journalist van het Algemeen Dagblad.

'Sinkgraven kan het verschil maken'

"Die middenvelders zijn moeilijk te vinden", aldus De Boer. "Willian van Chelsea heeft dat. Die kan een man passeren en is ook nog heel betrouwbaar. Mijn broer kon dat vroeger ook, een man passeren en iets creëren. Davy Klaassen heeft andere kwaliteiten. Daley Sinkgraven is wel zo'n type."

De Boer: Sinkgraven kan het verschil maken bij Ajax

"Waarom laat Sinkgraven het nog steeds niet zien?" vraagt Van Hooijdonk zich af.

"De druk van Ajax is door hem misschien onderschat, misschien speelt zijn prijskaartje mee", aldus Frank de Boer. "Hij is dit seizoen heel goed begonnen, heeft fantastisch gespeeld tegen Feyenoord in de beker, op tien. Maar hij is geblesseerd geraakt en gaan kwakkelen. Dat heeft geknaagd aan zijn vertrouwen. Daar moet hij nu overheen. Zo’n speler kan het verschil maken om iets te creëren vanuit het middenveld."

'Goede relatie met El Ghazi'

Hugo Borst vroeg zich in zijn column in het AD af waarom De Boer "milder is voor bijvoorbeeld de mondige Bazoer dan voor de mondige El Ghazi?" De columnist ziet een moeizame relatie, zoals De Boer die bij het begin van zijn hoofdtrainerschap bij Ajax ook met Mounir El Hamdaoui had, ook van Marokkaanse afkomst.

"Met El Hamdaoui had ik een slechte start en het is niet meer goed gekomen", aldus De Boer. "Daar is bij Anwar geen sprake van. We hebben een goede relatie. Maar we hebben een brede selectie. Lasse Schöne had het fantastisch gedaan en vandaag koos ik weer voor El Ghazi."

'Type Haller altijd bruikbaar'

Sébastien Haller was zondag in Amsterdam een van de beteren van FC Utrecht, vindt De Boer. Zo'n stevig aanspeelpunt mist Ajax in de selectie en de interesse in de Fransman is geen geheim. "Is hij goed genoeg voor Ajax?" vraagt Mossou.

"Een speler als Haller kan je altijd gebruiken", reageert de Ajax-trainer. "Hij is een goed aanspeelpunt met een redelijke techniek en scorend vermogen. Maar Arek Milik heeft het ook fantastisch gedaan en doet het nog steeds goed. Het is de vraag of we vol voor Milik gaan met Kasper Dolberg (spits A1) als alternatief of dat we kiezen voor twee spitsen, als er al iemand is die de concurrentie (met Milik) wil aangaan."

De Boer: type Haller altijd bruikbaar

Of De Boer een eventuele komst van Haller naar Amsterdam nog meemaakt, is de vraag. De 45-jarige trainer heeft bij Ajax nog een contract tot medio 2017, maar erkent al langer dat hij open staat voor een nieuwe uitdaging.

'Zou in Duitsland kunnen werken'

De vraag is welke clubs, welke landen hij interessant vindt. "Dat hangt ervan af. Liverpool en Tottenham Hotspur (waar De Boer in beeld was, red.) vond ik heel interessant. Spanje kan ook en in Duitsland zou ik, denk ik, ook kunnen werken. Die drie competities vind ik het mooist."

"Als ik een goed gevoel bij een club heb, ga ik zeker luisteren", besluit De Boer.

De Boer: ik zou in Duitsland kunnen werken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl