Turner Michel Bletterman plaatst zich met het Nederlands team voor de Olympische Spelen
NOS Sport

Hendriks: bijzondere sportprestatie turners

Zo trots als een pauw was hij. Maurits Hendriks genoot zaterdag in Rio de Janeiro van de Nederlandse turners. De mannenploeg plaatste zich voor het eerst in de geschiedenis voor de Olympische Spelen. "Een bijzondere sportprestatie", concludeerde de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF.

Gedurfd traject

Vrienden, familie en begeleiders reageerden enthousiast op de prestatie van Epke Zonderland, Bart Deurloo, Michel Bletterman, Casimir Schmidt, Jeffrey Wammes en Frank Rijken. Het zestal eindigde als derde bij het olympisch kwalificatietoernooi en greep daarmee een van de vier beschikbare tickets. "Geweldig na zo'n traject dat de jongens vier jaar geleden zijn ingegaan", vond Hendriks.

De chef de mission van de olympische ploeg sprak in Rio van een gedurfd traject. "Ze hebben jonge jongens ingepast. Iemand als Michel Bletterman levert hier de prestatie van zijn leven. Epke Zonderland heeft aangegeven dat het even niet om hem individueel ging. Zo stonden ze er allemaal in. Ze zeiden: we gaan het als team doen. Dat hebben ze ook laten zien."

Hendriks roemde in Rio het karakter van de turners. "De jongens zijn gegroeid en je kunt niet zeggen dat het pad over rozen is gegaan. De jongen hebben behoorlijk wat tegenslagen moeten verwerken", verwees hij naar bijvoorbeeld de blessures van Zonderland en Deurloo. "Ze staan er echter allemaal op het moment dat het moet. Als je dit kunt onder zo'n druk, dan is dat grote klasse."

Yuri van Gelder

In de ploeg die in Rio olympische kwalificatie afdwong, ontbrak ringenspecialist Yuri van Gelder. Bondscoach Mitch Fenner koos voor allrounders en niet voor specialisten.

Turners in extase na "wedstrijd van hun leven"

Fenner bleef vanwege gezondheidsproblemen zelf ook thuis. Bram van Bokhoven nam zijn taken waar. Hij is ook de trainer van Van Gelder en had na de kwalificatie van het team contact met de ringenspecialist, die al twaalf jaar probeert de Spelen te halen. De teamkwalificatie biedt Van Gelder nu kansen.

Emotioneel

"Hij was ongelofelijk blij", gaf Van Bokhoven aan. "Yuri was heel emotioneel en kwam bijna niet uit zijn woorden. Ook voor hem is dit een supermoment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl