Vincent Janssen was tegen PEC vier keer trefzeker

Janssen leidt AZ met vier treffers langs PEC Zwolle

AZ heeft thuis een 5-1 zege geboekt op PEC Zwolle, een van de concurrenten in de strijd om deelname aan de play-offs. De Alkmaarders beëindigden met vier treffers van Vincent Janssen een povere reeks (drie nederlagen en een gelijkspel). PEC breide verder aan een opmerkelijk patroon, want al acht wedstrijden wisselt het een zege steeds af met een nederlaag.

De ploeg uit Zwolle speelde in het laatste half uur met een man minder, na rood voor doelman Mickey van der Hart, en met veldspeler Lars Veldwijk onder de lat. Trainer Ron Jans had op het moment van de rode kaart (na 65 minuten) al drie wissels toegepast.

De eerste kans van de wedstrijd leverde nog geen treffer op voor Janssen, want nadat hij Van der Hart had omspeeld, redde Bart Schenkeveld op de lijn.

In het vervolg van de eerste helft was Janssen wel twee keer trefzeker. De topscorer van de eredivisie (25 doelpunten) maakte de 1-0 vanaf de stip na een overtreding van Schenkeveld op Dabney dos Santos en tikte de 2-0 binnen nadat Van der Hart een schot van Stijn Wuytens niet klemvast had gekregen.

Veldwijk in de goal

In de minuut waarin AZ op 2-0 kwam, viel Schenkeveld (de vervanger van de met een enkelblessure kampende Bram van Polen) zelf geblesseerd uit. De backs waren op en dus kwam middenvelder Kingsley Ehizibue hem vervangen.

Na rust was de spanning na een knappe kopbal van Ehizibue even terug. Amper een minuut later bracht Dos Santos met een prachtig schot de marge weer op twee. Luttele minuten later was het pleit helemaal beslecht toen Van der Hart rood kreeg voor een charge op Alireza Jahanbakhsh en AZ weer een penalty kreeg.

PEC was door zijn wissels heen en dus moet aanvaller Veldwijk tussen de palen plaatsnemen om de strafschop van Janssen te keren. De spits was echter meedogenloos en maakte later zelfs van dichtbij zijn vierde van de avond en zijn 25ste van deze competitie.

Janssen: iedereen heeft ambities, ik ook

"De eerste keer in het betaalde voetbal, een nieuwe ervaring, fantastisch", zei topscorer Vincent Janssen. Zijn doelpuntenregen kan zomaar leiden tot een zomers vertrek, zo weet hij zelf ook. "Iedereen heeft ambities, ik ook, vorig jaar bij Almere en nu bij AZ. Als er iets moois komt overweeg ik dat."