Minister Kerry met zijn Saudische ambtgenoot al-Jubeir, begin deze maand in Bahrein AFP

Saudi-Arabië heeft gedreigd met ernstige financiële consequenties als het Amerikaanse Congres een wet aanneemt waardoor het land op de een of andere manier verantwoordelijk kan worden gesteld voor de aanslagen van 11 september 2001. De Saudische minister van Buitenlandse Zaken heeft dat dreigement vorige maand geuit bij zijn bezoek aan Washington, schrijft de New York Times. 

Minister al-Jubeir heeft volgens de krant Congresleden toen duidelijk gemaakt dat Saudi-Arabië niet zal afwachten tot de tegoeden in de VS tijdens rechtszaken worden bevroren of in beslag worden genomen.

De Saudi's dreigen voor die tijd voor 750 miljard dollar aan staatsobligaties en andere tegoeden van de hand te doen. Sommige Amerikaanse deskundigen noemen dat een loos dreigement, omdat de Saudi's daarmee zichzelf ook benadelen,

In het wetsvoorstel dat in de Senaat in de maak is staat dat de juridische bescherming van buitenlandse staten in de VS vervalt als die betrokken zijn bij terroristische aanslagen. 

Obama

De regering-Obama probeert het Congres ervan te weerhouden de wet aan te nemen. De regering wijst op het gevaar van Saudische represailles voor Amerikaanse bedrijven, burgers en militairen. De lobby van Obama heeft tot irritatie geleid bij nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen van 11 september.

Saudi-Arabië ontkent dat het iets te maken had met de aanslagen. Een Amerikaanse onderzoekscommissie vond geen bewijs voor de betrokkenheid van de Saudische regering.

Vijftien van de aanslagplegers waren Saudi's. Ook het brein achter de aanslagen, Osama bin Laden, kwam uit dat land. Volgens veel Amerikaanse politici en burgers waren Saudische functionarissen die destijds in de VS woonden, wel degelijk betrokken bij de aanslagen. 

President Obama arriveert woensdag in Saudi-Arabië. Onbekend is of de kwestie op de agenda staat. Saudi-Arabië is al decennia een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten.

STER reclame