EU-buitenlandcoördinator Mogherini en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif AFP

In Teheran heeft een EU-delegatie onder leiding van buitenlandcoördinator Federica Mogherini gesproken met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. De EU en Iran hebben in meer dan tien jaar niet op zo'n hoog niveau met elkaar overleg gevoerd. 

Zarif sprak van een nieuw begin in de relatie met Europa en zei verheugd te zijn met de steun van de EU voor de wens van Iran om lid te worden van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Ook willen beide partijen dat er een volwaardige diplomatieke post van de EU in Iran wordt geopend.

De gesprekken zijn een gevolg van de dooi in de relatie die volgt op het vorig jaar gesloten nucleair akkoord. In het kielzog van Mogherini volgden zeven Eurocommissarissen die haar op het eendaagse bezoek vergezelden. Er is onder meer gesproken over samenwerking op het gebied van handel, energie en milieu. 

Banktegoeden

Op de persconferentie na afloop herhaalde Iran zijn kritiek op de VS van de afgelopen dagen. Volgens Zarif moet Iran weer toegang krijgen tot de financiële sector en banktegoeden in het buitenland, in ruil voor het beperken van zijn nucleaire programma. Zarif riep de Amerikaanse regering op om aan zijn verplichtingen te voldoen. 

Maar het Witte Huis zegt dat dit geen onderdeel is van het akkoord. Amerikaanse banken mogen nog steeds geen zaken doen met Iran omdat het land volgens het Witte Huis nog steeds terrorisme ondersteunt. 

Europese banken die in het verleden wel zaken deden met Iran, kregen toen boetes van Amerikaanse toezichthouders en zijn nu huiverig om zaken te doen uit angst voor nieuwe boetes. "Iran en de EU zullen druk uitoefenen op de VS om te zorgen dat niet-Amerikaanse banken weer zaken mogen doen met Iran", zei Zarif staand naast Mogherini. 

De EU-buitenlandcoördinator verklaarde dat met Zarif is gesproken over de overgebleven sancties tegen Iran, onder meer vanwege mensenrechtenschendingen. De EU zal daarin geen concessies doen, zei Mogherini. Ook bekritiseerde ze het land voor het houden van proeven met ballistische raketten. 

Syrië

Daarnaast is gesproken over de oorlog in Syrië. Iran speelt daarin een actieve rol als bondgenoot van de Syrische president Assad en Rusland.

Tegelijkertijd met het bezoek van Mogherini aan Teheran, was de Iraanse president Rouhani in Ankara. Hij sprak daar met de Turkse president Erdogan over het Syrische conflict en de handelsbetrekkingen tussen Iran en Turkije. 

STER reclame