Twaalf vluchtelingen vlogen met de paus terug naar Italië AFP

Paus Franciscus zegt dat het meenemen van de twaalf Syrische vluchtelingen naar Rome geen politieke, maar een menselijke daad is. "Ik weet niet veel over de afspraken tussen Turkije en Griekenland. Ik heb er wel over gelezen in de kranten, maar dit is puur uit menselijke overwegingen."

Het idee kwam van één van zijn medewerkers, zei de paus in het vliegtuig. "Ik was het er meteen mee eens, want ik voelde dat de Heilige Geest tegen ons praatte." 

Voor het meenemen van de vluchtelingen zijn volgens de paus alle officiële wegen bewandeld. "Zij hebben documenten en de overheden van Vaticaanstad, Italië en Griekenland hebben alles goedgekeurd."

'Ongeleid projectiel'

Volgens correspondent Rop Zoutberg was de actie voor een groot deel geregisseerd. "Dit soort dingen worden natuurlijk van te voren bedacht, maar het past wel helemaal bij deze paus. Een van zijn eerste bezoeken na zijn aantreden was aan Lampedusa, waar ook veel vluchtelingen aankomen." 

Ondanks het van te voren bedachte programma was er wel ruimte voor spontaniteit, zegt Zoutberg. "Bronnen binnen zijn beveiliging noemen deze paus een ongeleid projectiel. Ook vandaag zal hij deels zijn eigen gang zijn gegaan."

Paus ontroerd door kinderen vluchtelingenkamp

De vluchtelingen zullen volgens de paus tijdens hun verblijf in Vaticaanstad geholpen worden met het opbouwen van een toekomst. "Ze krijgen hulp van de gemeenschap van Sant'Egidio met het zoeken van werk. Deze mensen zijn gasten van het Vaticaan."

Volgens een woordvoerder van het Vaticaan waren de vluchtelingen al een tijd op Lesbos. "Alle drie de families komen uit Syrië, twee uit Damascus en één uit door IS bezet gebied." 

De paus hoopt volgens de woordvoerder dat dit gebaar anderen inspireert om hulp te bieden.

STER reclame