Paus Franciscus heeft na zijn bezoek aan het Griekse eiland Lesbos twaalf Syrische vluchtelingen meegenomen naar Rome. Onder hen zijn zes kinderen. 

De vluchtelingen vlogen mee in het toestel van de paus. Het gaat om drie islamitische families. Ze worden door het Vaticaan in de Italiaanse hoofdstad opgevangen waar ze de nodige zorg krijgen. De gezinnen, afkomstig uit de hoofdstad Damascus en Deir al-Zour in het oosten, hebben hun huizen verloren bij bombardementen in Syrië. 

Franciscus ontmoette de geselecteerde vluchtelingen op de landingsbaan op Lesbos. Daarmee wilde Franciscus een welkomstgebaar maken, zegt een woordvoerder van het Vaticaan.

De vluchtelingen op het vliegveld bij vertrek vanaf Lesbos

Franciscus bracht vandaag een bezoek aan het eiland. Hij wilde met eigen ogen zien wat de gevolgen zijn van de vluchtelingencrisis. Honderden migranten werden geselecteerd om paus Franciscus te begroeten

"Vluchtelingen zijn geen nummers maar mensen, dat moeten we niet vergeten. Het zijn mensen met gezichten, namen en verhalen."  Tijdens zijn bezoek aan Lesbos riep paus Franciscus op migranten met respect te behandelen. 

"Jullie zijn niet alleen", zei de paus bij zijn bezoek aan het detentiecentrum Moria. "Als mensen van het geloof willen we onze stem met die van jullie laten horen. Verlies de hoop niet." 

Dankbaar

In een afsluitende ceremonie bedankte hij de Grieken voor hun gastvrijheid. "God zal deze gulheid terugbetalen en ook die van andere landen die vanaf het begin migranten hebben opgevangen." De wereld heeft volgens Franciscus bruggen nodig en geen muren. "Het grootste wat we elkaar nu kunnen geven, is liefde."

Franciscus was samen met de leider van de Orthodoxe Kerk, patriarch Bartholomeus I, en de aartsbisschop van Athene op bezoek op Lesbos. Samen ondertekenden ze een verklaring waarin ze de internationale gemeenschap oproepen om meer te doen voor de vluchtelingen. Ook spraken de drie met de Griekse premier Tsipras.

STER reclame